Další testy? Ať si Brusel nedělá z Temelína otloukánka, burcuje Bauer

30.05.2012 22:22

Předsedovi Výboru pro evropské záležitosti Janu Bauerovi se nelíbí, že chce Evropská komise prodloužit zátěžové testy evropských jaderných elektráren. Bojí se toho, aby to pouze nebyl další tlak evropských odpůrců jádra elektrárny zavřít a nahradit je. České elektrárny jsou přitom podle testů, které proběhly minulý rok, odolné a schopné bezpečného provozu.

Další testy? Ať si Brusel nedělá z Temelína otloukánka, burcuje Bauer
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

„Výroky komisaře pro energetiku Günthera Oettingera z posledních dnů budí právem pochybnosti, zda mají zátěžové testy skutečně prověřit bezpečnost evropských jaderných elektráren, nebo jsou jen skrytou záminkou, proč jaderné elektrárny po vzoru Německa zavírat,“ řekl Právu Bauer. Dostatečně testovaný by totiž měl být kromě dalších evropských elektráren i Temelín a to podle Bauera budí pochybnosti: „Nesmíme připustit, aby si Brusel udělal z českého Temelína svého otloukánka.”

Přitom Temelín je podle závěrečné zprávy evropských jaderných regulátorů ENSREG právě jedna z těch elektráren, které jsou schopny bezpečného provozu. “Nevidím proto důvod, proč právě nás by se mělo týkat další kolo prověřování. Pokud je zná pan komisař Oettinger, měl by je co nejdříve sdělit veřejnosti,” řekl Bauer. Podle něho je také důležité, aby se evropské země ve svých názorech na jadernou energii respektovaly a o energii svobodně rozhodovaly. “Respektuji rozhodnutí Němců vzdát se jaderné energie, tento respekt ale musí být oboustranný.”

reklama

autor: ane

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…