Další trable v Moldávii. Důležitá žena si potřásla rukou s Putinem. A požádala o pomoc

07.03.2024 13:24

Ruský prezident Vladimir Putin se v rámci Světového festivalu mládeže na federálním území Sirius u ruského Soči 6. března setkal s Jevgenijí Gutulovou, vedoucí poloautonomní oblasti Gagauzie na jihu Moldavska. Povede to k další válce?

Další trable v Moldávii. Důležitá žena si potřásla rukou s Putinem. A požádala o pomoc
Foto: Repro X
Popisek: Jevgenija Gutulová s prezidentem RF Vladimirem Putinem

V okolí evropské části ruské federace dál houstne napětí. Rusko už dva roky ničí východ Ukrajiny a jeho invazní síly obsazují metr za metrem další ukrajinskou půdu a vraždí další a další Ukrajince. Ale nejde jen o Ukrajinu. Obavu projevuje i Moldavsko, kde obyvatelé jižní části státu známé jako Gagauzie tvrdí, že moldavské úřady potlačují jejich práva. Agentura Reuters upozornila, že zatímco většina Moldavska v čele s prezidentkou Maiou Sandovou chtějí svou zemi začlenit do západních struktur, ale menšina Gagauzů vzhlíží spíše k Rusku. Totéž platí o obyvatelích Podněstří žijících na východě Moldavska.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49981 lidí
„Řekla jsem (Putinovi) o nezákonných akcích moldavských úřadů, které se nám mstí za naše občanské postoje a za to, že stojíme za našimi národními zájmy,“ napsala vůdkyně separatisitcké oblasti Jevgenije Gutulová na Telegram vedle fotografie, na které si podává ruku s Putinem. „Kišiněv nám krok za krokem odebírá práva, omezuje rozpočet, porušuje naše zákonná práva a vyvolává nestabilitu a destabilizaci v Gagauzii a v celé zemi,“ dodala.

Prozradila též, že Putin „slíbil, že rozšíří podporu Gagauzii a gagauzskému lidu při prosazování našich zákonných práv, naší autority a postavení na mezinárodní scéně“.

Gutulová se sice setkala s Putinem, ale s moldavskými politiky se setkat odmítá. Prezidentka Maia Sandová na setkání také nespěchá.

V oblasti Gagauzie žije asi 134 tisíc lidí.

Gutulové cesta do Ruska následuje po 28. únoru, po kongresu poslanců v proruském moldavském separatistickém regionu Podněstří, který požádal „o záštitu“. Ruskou federaci. Washingtonský Institut pro studium války (ISW) k tomu doplnil, že Putin na podněsterskou žádost z 28. února nereagoval, ale podněsterské žádosti stále poskytují Kremlu širokou škálu možných postupů. Moldavsko pozastavilo 6. března smlouvu o konvenčních ozbrojených silách v Evropě (CFE) z dob studené války. Smlouvu CFE podepsalo v roce 1990 22 členů NATO a států Varšavské smlouvy, která byla ratifikována v roce 1992 po pádu Sovětského svazu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Každý má právo na sebeurčení! , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepolarbear , 07.03.2024 13:59:29

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…