Další úder Ťokovi: Takže za SPZtky se tady roky přeplácelo, okrádal se stát, udeřil poslanec Černoch

02.12.2016 12:16

Už zkraje listopadu jako první médium v České republice upozornily ParlamentníListy.cz na skutečnost, že se na ministerstvu dopravy až překvapivě rychle připravuje tendr na výrobu registračních značek. Naše zjištění ostatně resort nepřímo potvrdil tím, že lukrativní zakázka skončila tam, kde jsme psali, že skončí, tedy u společnosti SPM – Security Paper Mill, a. s.

Další úder Ťokovi: Takže za SPZtky se tady roky přeplácelo, okrádal se stát, udeřil poslanec Černoch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok a ministr vnitra Milan Chovanec

Hodnotící komise ministerstva dopravy totiž vybrala jako vítěze tendru na dodavatele registračních značek právě společnost SPM – Security Paper Mill, a. s., která prý nabídla v tendru nejnižší cenu. Pokud bude soutěž úspěšně uzavřena, bude vítězná společnost dodávat státu registrační značky po dobu čtyř let a podaří se výrazně snížit náklady na tuto službu, tvrdí resort ministra Ťoka.

Nad touto operací se ovšem pozastavil předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch ve své čtvrteční interpelaci.

„Tendr v roce 2014, který byl zrušen v roce 2015 - tehdy firma Hicon nabídla 61 korun za jeden kus značky. Ministerstvo dopravy ovšem uzavřeno v roce 2015 se společností Hicon dodatek číslo devět, ve kterém je cena stanovena za jeden kus ve výši 77 Kč, tedy o necelých 16 korun vyšší, než je cena, která byla nabídnuta firmou Hicon v zadávacím řízení. Tendr v roce 2015 byl zrušen v roce 2016. Tam byla cena 59 korun za kus a dodatek číslo 9 zůstal v platnosti - tedy 77 korun. Rozdíl mezi cenou Hicon, který nabídl v tendru, a cenou v dodatku činí 18 korun. V roce 2015 byl také uzavřen dodatek číslo 10 na značky na přání a nosiče kol, který byl uzavřena s firmou Hicon a který rozšiřuje stávající plnění o dodávky značek na přání," uvedl Černoch na půdě Poslanecké sněmovny s tím, že firma HICON dodá 12 milionů kusů takových značek. Do té doby nemůže být vypovězena smlouva.

„My jsme tuto naši snahu nevzdali, soutěžili jsme znovu. Tam ten tendr byl bohužel z formálních důvodů opět zrušen, ale nicméně celá anabáze končí v letošním roce. Ta třetí soutěž, ta už zrušena nebyla, do soutěže se přihlásili čtyři uchazeči. Firma HICON tuto soutěž vůbec nesoutěžila, přesto napadla u ÚOHSu a požádala o předběžné opatření, aby se soutěž zrušila. Tedy podotýkám, že vítězná nabídka byla za 45 korun. Dobrá zpráva je, že ÚOHS této námitce nebo tomuto návrhu firmy HICON nevyhověl a nedal předběžné opatření. My jsme této situace využili," kontroval Ťok.

„Je určitě chvályhodné, že firma Security Paper Mill, nabídla 45 korun. Nicméně je trošku zarážející, že po celé té době poslední výběrové řízení proběhlo v řádech dnů, ačkoliv předcházející smlouvy se předtím řešily dlouhou dobu a byly podepisovány dodatky. Tak doplňující otázky: Proč byly podepisovány dodatky, když firma HICON nabízela menší částku, a stále to bylo podepisováno za 77 korun, a druhá, jestli z toho, pane ministře, vyvodíte nějaké důsledky, protože si nemyslím, že by se mělo jen tak nechat ležet ladem to, že tady roky probíhalo vlastně okrádání státu," dodal ještě Marek Černoch.

Na to ministr Ťok reagoval fádním tvrzením, že většina těch, kdo se na výběru dřívějších SPZ podílela, již na ministerstvu nepracuje. „Nový tým dělal všechno proto, aby ji vysoutěžil. Jak se vypořádat s lidmi, kteří tam nejsou, zrovna nevím. Ale myslím si, že to, co dělali, se nedá nazvat okrádáním nebo trestným činem. Prostě oni využívali stávající legislativy a jednali podle ní."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…