Další větev Ištvanova pátrání: Rittig prý zařídil, aby Nečas vyhodil Pospíšila

13.03.2014 8:01

Policisté začali v souvislosti s kauzou Jany Nagyové vyšetřovat i jeden z klíčových bodů Nečasovy vlády - odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Detektivové vedení plukovníkem Šlachtou prý vyšetřují, zda za tímto překvapivým rozhodnutím nestojí lidé od Ivo Rittiga.

Další větev Ištvanova pátrání: Rittig prý zařídil, aby Nečas vyhodil Pospíšila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil na 24. sjezdu ODS

Šlachtovi detektivové si podle serveru Aktuálně.cz začali zvát k výslechům špičky tuzemské justice. Vyšetřovat mají nejen pokus zabránit jmenování Lenky Bradáčové do čela vrchního státního zastupitelství, o kterém se již psalo, ale také odvolání populárního ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Toho premiér Petr Nečas vyhodil v červnu 2012 prakticky ze dne na den a na Pospíšilovu podporu se následně uskutečnilo několik demonstrací. Již tehdy se spekulovalo, že za jeho odvoláním mohly být zájmy zákulisních hráčů.  

Sám Pospíšil již prý výslech absolvoval. „Vypovídal jsem jako svědek, ale nemohu to komentovat, protože jsem podepsal mlčenlivost. Jsem v podstatě na úrovni poškozeného. Bylo to mimo jiné k okolnostem jmenování Lenky Bradáčové,“ sdělil serveru Aktuálně.cz.

Pospíšilovo odvolání tak má být „vedlejší větví“ vyšetřování jmenování Lenky Bradáčové, které po několik dní mělo vedení ministerstva schovávat po skříních. Spekuluje se v této souvislosti o roli náměstka Filipa Melzera, který již rovněž absolvoval výslech.

Konstrukci vyšetřovatelů v dopise Ústavnímu soudu popsal vrchní státní zástupce z Olomouce Ivo Ištvan. Vyšetřování podle něj pracuje s verzí, že lidé napojení na lobbistu Ivo Rittiga měli zájem na odvolání Jiřího Pospíšila vzhledem k jeho personálním krokům ve státním zastupitelství. Konkrétně na pražském vrchním zastupitelství, ze kterého Pospíšil odvolal Vlastimila Rampulu, jenž měl být „Rittigovým člověkem“ a nyní pro něj pracuje jako obhájce.

„V návaznosti na to Tomáš Hrdlička vyzýval Petra Dimuna, aby nepodržel Pospíšila, protože trestní věci, které jsou předmětem oné dohledové prověrky, se týkají všech,“ líčil Ištvan v dopise. Hrdlička patřil mezi podnikatele, kteří měli mít vliv na pražskou ODS, a Petr Dimun je bývalý poradce Jiřího Paroubka a muž s rozsáhlým neformálním vlivem zejména v ČSSD.

„S obsazením funkce vrchního státního zástupce v Praze totiž souvisela i situace kolem samotného ministra spravedlnosti Pospíšila, kterému v únoru 2012 hrozilo odvolání z funkce. Michal Moroz (bývalý náměstek ministra vnitra a muž blízký Vítu Bártovi - pozn. red.) byl v této záležitosti v telefonickém kontaktu s Ivo Rittigem, který dále komunikoval přímo s Vlastimilem Rampulou, který byl v kontaktu s Janou Nagyovou,“ píše dále Ištvan.

Výslech již měl absolvovat Daniel Volák, první náměstek, který ministerstvo po Pospíšilově odvolání řídil. K výslechu se prý má dostavit i Pavel Blažek, jenž byl poté jmenován Pospíšilovým nástupcem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…