Dámy a pánové... Tak tohle už v londýnském metru neuslyšíte. Je to prý diskriminační k jiným pohlavím

14.07.2017 21:48

„Ladies and Gentlemen“ již v londýnském metru neuslyšíte. Místo toho totiž budou oslovováni všichni. „Good morning everyone“ tak bude jeden z běžných pozdravů. Důvodem změny je podle serveru iDnes.cz signalizace otevřenosti města vůči rozmanitosti občanů i návštěvníků.

Dámy a pánové... Tak tohle už v londýnském metru neuslyšíte. Je to prý diskriminační k jiným pohlavím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Britská vlajka

Jak server uvádí, snahou je, aby se všichni cestující cítili v londýnské podzemní dráze vítáni. Jak uvedl ředitel komunikace se zákazníky příslušné vládní organizace Transport for London Mark Evers, došlo k přehodnocení jazyka, který je používán v hlášení. „Zajistíme, aby byl napříště plně inkluzivní a odrážel rozmanitost Londýna,“ uvedl Evers. 

Za změnou mimo jiné stojí také stesky aktivistů a členů LGBT komunity Stonewall. Ti tvrdí, že oslovení „dámy a pánové“ je sice zdvořilé, ale zastaralé a včerejší.

Metro v Londýně není první britskou institucí, jež činí kroky k přijetí genderově neutrálního jazyka. Kontroverzní kodex nabádající studenty k nepoužívání některých ustálených frází v minulosti přijala Metropolitní univerzita v Cardiffu. 

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…