Dana Drábová strhala Merkelovou za její politiku

15.05.2019 9:24

Německá kancléřka Angela Merkelová dál trvá na tom, že Německo projde energetickou revolucí. Do roku 2050 má Německo přejít na obnovitelné zdroje a obejde se bez uhlí i bez jádra. Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová na plánech Merkelové a jejího kabinetu nenechala nit suchou. Dokud nenajdeme způsob, jak lépe energii uchovávat, je to prý plán v podstatě nesplnitelný a popírající fyzikální zákony.

Dana Drábová strhala Merkelovou za její politiku
Foto: Petr Kupka
Popisek: Dana Drábová na přednášce pro studenty VŠB-TU Ostrava

Německo se chce v energetice stát vzorem pro celý svět tím, že se do roku 2050 změní v tzv. klimaticky neutrální zemi využívající energii z obnovitelných zdrojů, kam nespadá ani jádro, ani uhlí. Především na východě Německa však tento plán naráží na velké obavy lidí. Tamní horníci nechtějí přijít o práci.

Anketa

Jste pro zdražení alkoholu a cigaret, jak navrhuje ministryně Schillerová?

50%
50%
hlasovalo: 11119 lidí

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová v rozhovoru pro Info.cz doplnila, že plány kabinetu Angely Merkelové nenaráží jen na strach lidí, na řadu dalších problémů. Odhady ukazují, že energetická revoluce, kterou Německo prochází, stojí asi 32 miliard euro ročně, takže si jí může dovolit jen někdo tak bohatý jako Němci. Jenže bohatství podle Drábové samo o sobě nestačí.

„Abyste za dnešní úrovně techniky a lidského poznání mohl zcela nahradit konvenční zdroje obnovitelnými, potřebujete mnohonásobně větší prostor, než jaký dnes zabírají uhelné, plynové či jaderné elektrárny. Vyrobit prostřednictvím solárních panelů tolik energie jako jaderný reaktor znamená osadit panely obrovskou plochu země, kterou už dnes není kde brát. A pokud ano, pak jedině na úkor polí, lesů, lidských sídel, zbytků volné krajiny, národních parků. To není příliš ekologické, ani společensky únosné. A stejně by to ale nevyřešilo další problém obnovitelných zdrojů,“ uvedla Drábová.

Další problém prý spočívá v tom, jak energii skladovat. I kdybychom měli planetu pokrytou solárními panely, v noci slunce nesvítí a větrné elektrárny nečinně stojí, když nefouká vítr. Tehdy bychom museli využívat dříve uloženou energii. A dnes k tomu stále nemáme dost efektivních nástrojů. A podle Drábové vůbec není jisté, že je někdy v budoucnu budeme mít.

A pak je tu ještě jeden problém. Solární panel není nezničitelný a k jeho výrobě je třeba využít vzácné kovy. Těch je na celé planetě dost málo a rozhodně nejsou obnovitelné. „Navíc jejich těžbou rabujeme rozsáhlé přírodní oblasti v Africe nebo v Asii. A to kvůli tomu, abychom měli v Evropě čistou energii,“ podotkla Drábová.

Za současné situace musíme podle jejího názoru kombinovat energii z obnovitelných zdrojů a zdroje jaderné. Kritici jaderné energie by si podle Drábové měli uvědomit, že na obdobném principu produkuje energii i samo Slunce, bez něhož by vůbec nemohl existovat život na Zemi.

Sama by si přála, aby se německé plány vydařily, protože by to mohl být návod pro ostatní, ale zatím se nezdá, že jsou plány kancléřky Merkelové splnitelné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…