Daně jsou zástupný důvod. Část ODS se mi chce pomstít, tvrdí Nečas

20.08.2012 6:14

Premiér Petr Nečas si je vědom toho, že někteří občanští demokraté pravděpodobně nepodpoří balíček daňových zákonů. Už v Senátu to byl Jaroslav Kubera, mezi poslanci očekává premiér další. Podle něj ale většina z nich chce ODS akorát uškodit.

Daně jsou zástupný důvod. Část ODS se mi chce pomstít, tvrdí Nečas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

„Potíž může být s těmi, kteří v tom hledají pouze zástupný důvod. Vzpomeňme si na Vlastimila Tlustého. Také se oháněl rádoby programovými důvody, ale jeho motivace byla jiná. Teď je to stejné. Nechci všechny házet do jednoho pytle, ale u většiny je to pouze zástupný motiv,“ uvedl Petr Nečas v rozhovoru pro Právo.

V Poslanecké sněmovně bude muset vláda sehnat 101 hlasů. Tolik koaličních poslanců zde je, otázka však je, jak budou hlasovat. Záměry některých z nich jsou podle premiéra jasné. „Rozehrát vlastní politickou hru, poškodit současné vedení ODS, pomstít se mně,“ tvrdí.

„Samozřejmě to či ono se i mně nemusí líbit. Kdybych já psal konsolidační balíček jako samovládce, taky by vypadal trochu jinak. Je to prostě politický kompromis, a i v jeho rámci je jiná varianta v podstatě neprůchodná,“ hájí balíček, který obsahuje například zvýšení DPH.

„Buď se bude respektovat dominantní většinové stanovisko ODS, byť neradostně a do značné míry se skřípěním zubů, nebo se prostě měníme ve spolek zahrádkářů, kde každý má pocit, že si může dělat, co chce,“ dodává Nečas.

S hlasem Milana Šťovíčka z Věcí veřejných prý počítá. S důvěrou vládě ale balíček nehodlá spojovat. Tedy jen oficiálně. „Jiná věc je, že pokud nebude konsolidační balíček schválen, nebude možné sestavit rozpočet. A pak nemá význam, aby vláda pokračovala,“ uzavírá premiér.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: pan

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …