Daně platí jen blbec. Taková je realita, zaznělo v České televizi. Co s tím?

17.04.2016 14:32

David Ondráčka, ředitel české pobočky Transparency International, byl posledním hostem nedělních Otázek Václava Moravce České televize. Vyjádřil se ke kauze Panama Papers a k českým firmám se skrytými vlastníky. Host nechápe, proč ministr financí Andrej Babiš v tomto směru nedělá víc. Ale nejen on.

Daně platí jen blbec. Taková je realita, zaznělo v České televizi. Co s tím?
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Ondráčka, bývalý ředitel Transparency International ČR

„Rozhodně se nám nepodařilo efektivně zmenšit prostor pro využívání anonymních akcií,“ přiznal Ondráčka po pěti letech boje nevládní organizace TI proti anonymním akciím. Ukazuje se to ostatně i na novém zákonu o zadávání veřejných zakázek, který předpokládá, že se o státní zakázky nebude moci ucházet firma s anonymními akciemi.

Jenže starostům v podstatě bude muset stačit čestné prohlášení zástupců firem, že u nich anonymní akcie nenajdeme. „Pochybuji, že by nějaký starosta nějakou firmu z výběrového řízení vyřadil a šel s ní do soudního sporu. Faktem je, že založit si firmu v daňovém ráji samo o sobě není trestné. ale podle Ondráčky je zkrátka problém v tom, že nevíme, kdo za takovou formou stojí. Právě proto by měl podle hosta vzniknout kompletní registr konečných vlastníků těchto firem, který by vše projasnil.

I v České republice je přece jasné, že nám skrze tyto firmy utíkají desítky miliard korun ročně na daních. Avšak, pokud má být boj proti daňovým rájům účinný, musí být veden globálně. A pokud s tím svět nic neudělá, veřejné rozpočty budou pořád poloprázné. Budou chybět peníze pro lékaře i učitele a utajení vlastníci budou dál spokojení.

Česká republika v tomto směru je oběť těchto korporátních daňových úniků a měla by udělat vše pro to, aby tento prostor omezila. „Dneska je realita taková, že daně platí jenom blbec,“ konstatoval Ondráčka.

Když už se tu věnovalo tolik energie např. zavedení elektronické evidence tržeb, celá vláda by se stejně intenzivně měla věnovat i omezení anonymních akcií a to nejen slovně, ale i reálnými politickými kroky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…