Dánské drama pokračuje: Vyžádalo si tři mrtvé a pět zraněných

15.02.2015 8:12

Tři lidé zahynuli a pět dalších utrpělo zranění při dvou střeleckých útocích a následném zásahu policie v dánské metropoli Kodani. Terčem prvního násilného činu se v sobotu stala umělecká kavárna, kde se konala debata o svobodě slova, kterou pořádal švédský kreslíř kritizovaný muslimy za karikatury proroka Mohameda. Následně zaútočil v noci na dnešek neznámý střelec před synagogou v centru Kodaně.

Dánské drama pokračuje: Vyžádalo si tři mrtvé a pět zraněných
Foto: repro RT tv, tan
Popisek: Střelba v Kodani si vyžádala nejmíň jednu oběť

Dnes nad ránem pak policisté ve středu města zastřelili při pátrání po pachatelích muže, který na ně zahájil palbu, informoval na svých internetových stránkách dánský deník Berlingske Tidende.

Zatím se neví, zda oba incidenty spolu souvisely

Sobotní útok byl zaměřen proti diskuzi o hranicích svobody projevu, kterou zorganizoval v Kodani švédský karikaturista Lars Vilks. O život přišel pětapadesátiletý civilista, tři policisté utrpěli zranění. Vilks, jenž vyvázl nezraněn, byl dlouhodobě terčem výhrůžek kvůli kontroverzním karikaturám proroka Mohameda s tělem psa z roku 2007.

V noci na dnešek si jednu civilní oběť a dva zraněné policisty vyžádala střelba před synagogou v ulici Krystalgade v centru Kodaně. Útočník zasáhl mladého Žida do hlavy a dva policisty do ruky a do nohy. Civilista zranění hlavy později podlehl.

Zatím se neví, zda oba incidenty spolu souvisely. Policie následně spustila rozsáhlou policejní akci s cílem dopadnout pachatele. Nad ránem policisté zastřelili ve čtvrti Nörrebro na severozápadě města muže, který zahájil na členy bezpečnostních sil palbu.

Do velké policejní operace se přes noc zapojili těžce ozbrojení policisté a vrtulníky

"Policie sledovala jistou adresu ve čtvrti Nörrebro. V jednom okamžiku tam přišel člověk, který mohl být pro policii zajímavý v souvislosti s vyšetřováním. Policisté ho oslovili, on na ně začal střílet a byl zabit. Žádní příslušníci policie nebyli zasaženi," sdělily v prohlášení bezpečnostní složky o incidentu ve čtvrti Nörrebro, která přiléhá k centru města a kde téměř 30 procent obyvatel tvoří přistěhovalci nebo jejich potomci.

Podle deníku Berlingske Tidende policie nyní vyšetřuje, zda zastřelený člověk mohl být pachatelem atentátů na debatu v kavárně Krudttönden a před synagogou.

Do velké policejní operace se přes noc zapojili těžce ozbrojení policisté a vrtulníky. Přechodně uzavřené vlakové nádraží Nörreport Station poblíž synagogy již zase funguje, oblast kolem synagogy ale ještě otevřena nebyla. Také ve čtvrti Nörrebro je stále vidět mnoho blikajících modrých světel policejních aut a zástupy policistů.

Sobotní útok na uměleckou kavárnu, kde karikaturista Vilks pořádal debatu o svobodě projevu, označily dánské úřady za terorismus. Násilí v Kodani odsoudily Spojené státy a zároveň nabídly pomoc při vyšetřování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…