David Beneš,který padl v Afghánistánu, má dnes pohřeb v Chomutově

17.07.2014 6:04

Rotmistr David Beneš, který padl minulý týden v Afghánistánu, bude dnes pohřben v Chomutově. Smuteční obřad začíná v 11:00 v chomutovském kostele sv. Ignáce.

David Beneš,který padl v Afghánistánu, má dnes pohřeb v Chomutově
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na letiště Praha-Kbely přiletěl vojenský speciál s ostatky čtyř českých vojáků, kteří v úterý zahynuli v Afghánistánu při útoku sebevražedného atentátníka

Beneš byl nejmladší z pěti českých vojáků, které zabil sebevražedný atentátník. Narodil se v roce 1986 a vojákem byl od ledna 2006. V Afghánistánu byl třikrát. V armádě působil nejprve jako střelec, poté velitel družstva a zástupce velitele čety u 41. mechanizovaného praporu v Žatci.

Pohřbu se vedle rodiny a přátel vojáka zúčastní čestná jednotka, vojenská hudba a vojenský kaplan a budou vypáleny čestné salvy. Armáda se postará i o dopravu pozůstalých a péči psychologa a lékaře. Zároveň žádá, aby z úcty k padlým všichni respektovali v plné míře lidský rozměr této tragické situace i hluboký zármutek, jemuž jsou blízcí vojáků vystaveni.

Další čeští vojáci, kteří 8. července také zahynuli na následky útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu, budou pohřbeni v následujících dnech. Libor Ligač 18. července v Týništi nad Orlicí, Jan Šenkýř tentýž den v Hradci Králové a Ivo Klusák 21. července v Jičíně. Termín a místo pohřbu Jaroslava Lieskovana, který zemřel až v pondělí po převozu do Česka, zatím nebyly oznámeny.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…