David Rath a Petr Uhl k uprchlíkům. Co dodat, na své si přijde každý

21.09.2015 12:00

Bývalý poslanec a novinář Petr Uhl, mimo jiné manžel ombudsmanky Anny Šabatové, a David Rath, exhejtman a bývalý politik, se vyjádřili na svých blozích na serveru Aktuálně.cz k uprchlické krizi v Evropě.

David Rath a Petr Uhl k uprchlíkům. Co dodat, na své si přijde každý
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Uhl ve svém blogu zhodnotil vystoupení ministra spravedlnosti Roberta Pelikána v rozhovoru pro DVtv.cz. Pelikán totiž nesouhlasí s dosavadním většinovým postojem české vlády, jež se brání přijímání uprchlíků a jejíž mocenské orgány je podle něj vězní v nedůstojných podmínkách. 

Pelikánův postoj, o němž média informovala již několik dnů předtím, povzbudil jistě i ministra pro lidská práva a legislativu Jiřího Dienstbiera (ČSSD). Dienstbier je předseda vládní Rady pro lidská práva. V úterý minulého týdne řekl na tiskové konferenci vládního Výboru pro práva cizinců, jenž je poradním orgánem uvedené rady, že již nyní je ČR schopna s pomocí podnikatelů přijmout sedm až patnáct tisíc uprchlíků, tedy více, než pro ČR navrhuje Radě EU Evropská komise,“ píše Uhl, který zároveň zkonstatoval, že byl rád, že ministr Pelikán ve svých obavách o EU mluvil o výdobytcích EU.

A že vůbec použil i český výraz ‚výdobytky‘, jemuž se uživatelé češtiny dnes jako ‚komunistickému‘ vyhýbají, a proto ani raději ‚acquis communitaire‘, jež proniklo i do angličtiny, nepřekládají. Pro právníka je ovšem toto acquis základem právního a demokratického právního státu. Také si s Pelikánem myslím, že rozpad acquis by přinesl obnovení klientelismu, diskriminaci a také návrat nezákonnosti a zvůle,“ konstatuje Uhl.

„Jádro pudla je v tom, že vstřícný, lidský a českému, evropskému a mezinárodnímu právu odpovídající postup při přijímání uprchlíků a při zacházení s nimi a také – a to je důležité – při vytváření dalších ubytovacích kapacit pro ně, je lidskou i politickou (a smluvní) povinností. Neplatí tedy, že ‚my‘ (tedy česká vláda a ještě i Ficova) máme asi pravdu, ale budeme se raději mýlit s většinou EU než mít pravdu s obránci suverenity jednotlivých států,“ dodává.

Celý text Petra Uhla najdete ZDE.

David Rath se pro změnu ve svém textu ptá, zda ochráníme svůj domov. „Naše vláda je tak pod dvojím tlakem. Z Bruselu a velkých států EU ji tvrdě nutí ke kapitulaci, zatímco veřejné mínění čeká pravý opak. To se nám v historii stalo několikrát a vláda vždycky ‚stáhla kalhoty‘ s odůvodněním, že my ten diktát z venku nějak přežijeme,“ píše s tím, že nyní má vláda historickou šanci dokázat, že je vládou hájící zájmy nás, tedy obyvatel Česka, a ne vládou, která slouží jen jako převodní páka cizích zájmů.

Současné personální obsazení sice mnoho nadějí nedává, ale třeba budeme mile překvapeni. Prostě někdy ‚hobit‘ vydrží mnohem více než hrdina Boromir. To je jeden ze vzkazů, který nám zanechal prof. Tolkien. Máme dokonce šanci být ‚hobity‘ celé EU,“ doplňuje Rath.

Podle Ratha není xenofobie žádná úchylka či nepřístojnost, ale vrozený instinkt strachu z něčeho, co neznáme. „Tento vrozený instinkt zajišťuje mnohým živočichům přežít a pomáhal přežívat i lidem. Teprve když opatrně cizí prozkoumáme a zjistíme, že neznamená pro nás nebezpečí, tedy se s ním postupně seznámíme, pak již není důvod k dalšímu strachu. Cizí přestává být cizím. Při zjišťování můžeme naopak zjistit vlastní ohrožení a pak nastupují jiné obranné mechanismy,“ podotýká lékař Rath.

A neodpustí si ani rýpnutí do Jiřího Dienstbiera. Ten podle něj bydlí v uzavřeném komplexu Na Zvonařce v Praze, kde byt stojí mezi deseti a dvaceti miliony. „Odtud se dobře poučují spoluobčané ze sídlišť, kteří mají oprávněný strach, že jejich domov se za pár let může změnit k nepoznání. Kdo nevěří, ať si udělá výlet na pařížská sídliště nebo na periferii Londýna,“ píše s tím, že by bylo fajn, kdyby právě tam sluníčkáři prožili pár dní. 

Bohužel to se nestane, tak jako se nedočkáme realistických dokumentárních pořadů o těchto gigantických ghettech v našich televizích. Konečně o tom se nemluví ani v médiích západoevropských států, protože to není v souladu s jejich pseudointelektuálním pojetím multikulturní společnosti. Prostě tam, kde převáží islám, končí jakákoli tolerance k čemukoli jinému a o tom se v EU nesmí mluvit. Pokud to takto půjde dál, tak se už brzy budeme muset rozhodnout, že aktivně ochráníme své domovy. Je naivní si myslet, že takovému přílivu dokáže dlouhodobě čelit sama policie se zbytky armády, které máme,“ uzavírá Rath.

Celý blog Davida Ratha najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…