David Rath odhalil svou novou překvapivou taktiku. A řekl: Kvůli zakázkám volal Bohuslav Sobotka

09.12.2013 13:21

David Rath, souzený za zmanipulování zakázek a přijímání úplatků, v rozhovoru pro server Lidovky.cz stále opakuje, že přehrávané odposlechy jsou nekvalitní a že sedm milionů do krabice od vína mohla nastrčit policie. Rath také řekl, že o významné projekty kraje se telefonicky zajímal i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

David Rath odhalil svou novou překvapivou taktiku. A řekl: Kvůli zakázkám volal Bohuslav Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Obžalovaný David Rath

S kvalitou odposlechů přehrávaných u soudu je David Rath natolik nespokojen, že zvažuje povolání například zástupců ambasád, aby jako nezainteresované osoby posoudily jejich relevantnost. „Je to o kvalitě nahrávek. Já bych byl moc rád, kdyby k soudu přišli zástupci veřejnosti, zástupci různých organizací, chci se poradit s obhájci, jestli neoslovit například Amnesty International, zda opět nenapíši dopis ambasádám, aby vyslali pozorovatele na příští přehrávání odposlechů. Aby nezávislí lidé, kteří na případu nejsou nijak zainteresovaní, sami řekli, jestli slyší a jestli tomu rozumí,“ řekl Lidovkám.cz Rath.

Zároveň bývalý hejtman tvrdí, že ani spolu s dalšími důkazy, které jsou v této kauze k dispozici, mu odposlechy nedávají smysl a nenachází v nich logiku. „Jsem přesvědčen, že ten příběh je jiný, než jak ho popisuje obžaloba. Obžaloba tvrdí, že určití lidé včetně mě vybírali zakázky, manipulovali zakázky a za to dostávali úplatky. Já tvrdím, že toto není vůbec pravda. A o tom svědčí řada věcí. Jsou znalecké posudky, že ceny zakázek byly obvyklé, že soutěže probíhaly podle zákona,“ stojí si na svém David Rath.

I Bohuslava Sobotku zajímaly velké projekty. Kvůli volbám

Server Lidovky.cz zajímalo, proč se Kateřina Pancová jako oblastní ředitelka nemocnice scházela s projektantem a do detailu probírali rekonstrukci zámku Buštěhrad, s nímž ona neměla oficiálně nic společného. „Vy berete paní doktorku Pancovou jen jako ředitelku nemocnice, ale ona byla i významnou krajskou političkou sociální demokracie. Na to se zapomíná,“ řekl Rath s tím, že ona není jediná, kdo se o významné projekty zajímal.

„Sociální demokracie se zajímala o všechny významné projekty. Právě kvůli volbám. To je propojené. Vemte si, že kvůli některým projektům opakovaně volal dnešní předseda Sobotka a ptal se na ně,“ tvrdí Rath. Podle svých slov to nepovažuje za nic mimořádného. „Ona byla významnou političkou a zajímala se o větší akce. Pro mě to nebylo nic překvapivého,“ uvedl Rath.

Jestli to měl někdo dobře připravené, tak to teoreticky mohl udělat

Významným momentem v celé kauze je skutečnost, že Rath měl při zatčení u sebe krabici, která namísto vína obsahovala peníze. David Rath v rozhovoru pro Lidovky.cz opakoval, že nevěděl, že je v ní sedm milionů. Podle něj byla příležitost tam peníze nastrčit v době zatýkání, kdy neměl krabici pod kontrolou.

Bývalý hejtman tak naznačuje, že uložení milionů do krabice mohlo být dílem policie. Krabice od vína prý byla bokem od Rathovy nohy. „Já neříkám, že jsem viděl někoho od policie, jak s ní manipuloval. Já jen říkám, že jsem se té krabici nevěnoval. Já sám nemohu ani potvrdit, ani vyloučit, že se s ní něco nedělo,“ uvedl Rath s tím, že při zatýkání prý nebyla od počátku takzvaná nezúčastněná osoba, a tudíž že policie měla prostor podobnou manipulaci s krabicí udělat. „Já netvrdím, že to tak bylo. Jen říkám, že jsem ji neměl pod kontrolou. A jestli to měl někdo dobře připravené, tak to teoreticky mohl udělat. Máte ale pravdu, že provedení by nebylo snadné. Já si myslím, že kdyby na tom byl ten zájem, tak pro profesionály to ale není nic nemožného.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…