Dědek přešel z trenclí na pleny. Největší trapas od Husáka. Prezident choré mysli. Další várka ohlasů na hradní happening, jsou tam i velmi známá jména

15.06.2018 12:46

Prezident Miloš Zeman demonstrativně spálil červené trenýrky. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček nad hradním happeningem zajásal, většina komentátorů si klepe na čelo, co to zase prezident předvádí. Komentářům k Zemanovu počínání nasadili korunu expremiér Mirek Topolánek a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Dědek přešel z trenclí na pleny. Největší trapas od Husáka. Prezident choré mysli. Další várka ohlasů na hradní happening, jsou tam i velmi známá jména
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman veřejně spálil červené trenýrky, které skupina Ztohoven vyměnila za prezidentskou standartu vlající na Pražském hradě

Miloš Zeman svolal tiskovou konferenci a její téma úzkostlivě tajil. Když nastala hodina H a on předstoupil před novináře, omluvil se jim, že z nich dělá blbečky. O chvíli později demonstrativně spálil červené trenýrky, které kdysi zavlály nad Hradem místo standarty prezidenta republiky.

Mnozí novináři po Zemanově akci kroutili hlavou nad tím, co to nejvyšší představitel tohoto státu zase předvádí. Komentátoři Zemana hojně tepají. Publicista Ondřej Neff kupříkladu napsal, že si Zeman řekl, „že už dlouho nikoho nenasral“, tak se to rozhodl změnit.

Komentátor serveru Aktuálně.cz Martin Fendrych konstatoval, že pokusy o vtip se prezidentovi moc nedaří. „Fóry mu jdou jak psovi pastva,“ napsal na sociální síti. Režisér Igor Chaun je toho názoru, že podobným trapným výstupům, s jejichž pomocí stále hledáme dno politické kultury, musíme přihlížet díky voličům Miloše Zemana. Chaun naznačil, že stoupenci Miloše Zemana jsou možná voli. „Dobral se už hořký kalich trapnosti svého dna? Podívejte se na tohle video. A připravte se na opravdu silnou kávu. VOLIčové Miloše Zemana, děkuji...“ napsal.

 Někdejší spolupracovník časopisu Respekt, dal prezidentovi pomyslný ironický „lajk“. „Ok, spálil trencle, ohnul si při odchodu umělou nohu a neutopil se ani v rybníce. Za mě lajk,“ poznamenal.

Jindřích Šídlo má za to, že 14. června 2018 jsme zažili nejtrapnější moment spojený s úřadem prezidenta republiky za posledních 29 let, tudíž jde o svého druhu historickou událost, kterou si navíc my všichni platíme ze svých daní. „Domnívám se, že to byl nejtrapnějí moment spojený s úřadem prezidenta republiky od novoročního projevu prezidenta republiky Gustava Husáka v roce 1989. Mně na tom příjde jedině zajímavé, co všechno dokážeme platit ze svých daní. Například tohle mohutné nasazení hasičů vůči tomuto vtipu,“ zaznělo z úst komentátora serveru seznamzpravy.cz.

Se svou troškou do mlýna přispěl také pan Radim Perlín, uživatel facebooku. „Dědek už nepotřebuje trencle, má pleny. Tak je spálil,“ zhodnotil Zemanovo počínání krátce.

Nemlčeli ani expremiér Mirek Topolánek a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Topolánek si vzpomněl na slova bavičů Šimka a Grossmana o klaunovi. „Klaun, to je klaun, burácely děti! (Šimek a Grossman, Návštěva cirkusu),“ připomněl expremiér.

Schwarzenberg se vyjádřil přece jen poněkud obsáhleji. Schwarzenberg je toho názoru, že by se happeningu s trenýrkami bylo možné smát, kdyby ovšem epizoda nepoukazovala na jednu zásadní věc. Schwarzenberg má za to, že spálení trenek dokázalo, že Zemanova mysl je chorá.

„Obřadnost tohoto zemanovského autodafé je z jednoho důvodu pozoruhodné. Naznačuje, jak se ta akce, které se smál celý národ, dotkla prezidentského majestátu. Tudíž to muselo být slavnostně spáleno. Mohl by to člověk s údivem a lehkým úsměvem přehlédnout, kdyby nebyla děsivá představa, že by nastala politická situace, kdy osud národa závisí na rozhodnutí muže takto choré mysli,“ zděsil se Schwarzenberg.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Z názorů komentátorů a politických oponentů si ale Miloš Zeman nikdy nic moc nedělal. Především o komentátorech tvrdí, že nikdy nic nedokázali a jejich úvahy nestojí za mnoho. A hradní mluvčí navzdory vší novinářské kritice nad Zemanovým happeningem zajásal. „Mám velkou radost z úspěchu dnešní akce. Odhalili jsme pokrytectví části novinářů a politiků. Státní symbol – prezidentská standarta – má pro ně menší hodnotu než červené trenýrky,“ napsal Zemanův mluvčí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…