Dej se k nám! Pomoz nám! CIA verbuje Rusy na internetu, prý jí to jde

16.05.2023 8:47

Kyjev v noci na úterý čelil masivnímu ruskému útoku. Na hlavní město Ukrajiny mířily balistické střely, kamikadze drony i klasické rakety. Protivzdušná obrana tvrdí, že tento déšť zkázy dokázala z velké části zneškodnit. Washingtonský Institut pro studium války upozornil na patálie zakladatele soukromé ruské armády wagnerovců Jevgenije Prigožina. Nejde o malé patálie. A CIA prý v Rusku rozjela novou náborovou kampaň.

Dej se k nám! Pomoz nám! CIA verbuje Rusy na internetu, prý jí to jde
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: CIA, ilustrace

Washingtonský Institut pro studium války má za to, že zakladatel soukromé ruské armády wagnerovců Jevgenij Prigožin hraje svou vlastní hru, ve které na jedné straně Ukrajincům údajně nabídl, že jim prozradí pozice jednotek ruské pravidelné armády i problémy těchto jednotek, pokud se stáhnou z Bachmutu. Současně však podle ISW Prigožin usiluje o to, aby si udržel jistý vliv v kruhu nejbližších spolupracovníků ruského prezidenta Vladimira Putina.

Sám Prigožin nejprve s ironií potvrdil, že s Ukrajinci udržoval občasné kontakty, ale později tuto informaci označil za falešnou zprávu a prohlásil, že byl varován, že se ho někdo pokusí zdiskreditovat šířením falešné zprávy. A už je to tady.

Řada lidí, prováleční blogeři, ale i bývalý důstojník ruské tajné služby FSB Igor Girkin dávají podle ISW najevo, že přes všechny výhrady, které k Prigožinovi mají, nevěří, že by spolupracoval s Ukrajinci. Jenže někteří Rusové k Prigožinovi shovívaví nejsou.

„Poslanec Státní dumy Viktor Sobolev varoval, že mobilizovaným vojákům, kteří se rozhodnou vstoupit do řad soukromé vojenské společnosti Wagner, hrozí 10 až 15 let vězení, protože Wagner je na území Ruska nelegální ozbrojenou formací. Není jasné, zda Sobolevovy komentáře byly reakcí na tato obvinění, protože Sobolev je zarytým kritikem Prigožina a Wagnerových sil. Prigožinova údajná snaha o spolupráci s ukrajinskou rozvědkou by byla spíše součástí jeho sporu s ruským ministerstvem obrany (MO) než útokem na ruského prezidenta Vladimira Putina,“ napsal ISW.

„Prigožinovy údajné kontakty s ukrajinskou rozvědkou by byly pravděpodobně součástí snahy získat Putinovu přízeň tím, že by usnadnily rychlé vítězství wagnerovců v Bachmutu a zároveň poškodily ruské konvenční síly v zákulisí. Prigožin nedávno odvolal své komentáře z 9. května, které nepřímo zesměšňovaly Putina, což dále naznačuje, že Prigožin si je vědom své závislosti na Putinovi a nehodlá si ho znepřátelit. Tato obvinění pravděpodobně nezpůsobí, že by Kreml Prigožina v nejbližší době odvolal, mohou však přispět ke snahám o jeho diskreditaci. Kreml pravděpodobně tuší nebo si je vědom Prigožinovy údajné komunikace s ukrajinskou rozvědkou,“ pokračoval institut.

Podle institutu se mezitím v Rusku rozhořely spory mezi proválečnými blogery na jedné straně a poslancem Sobolevem a politologem Pavlem Danlinem na straně druhé. Sobolev a Danlin volají po posílení cenzury, aby se ve veřejném prostoru nemohly šířit různé informace a to ani z pera proválečných blogerů. Danlin v této souvislosti připomínal, že kdo šířil paniku za Velké vlastenecké války, byl postaven ke zdi. Blogeři na oplátku tvrdí, že je třeba upozorňovat i na problémy ruské armády, protože i tato kritika v konečném důsledku přibližuje Rusko k vítězství.

„Rychlá a jednotná reakce blogerů naznačuje, že komunita sama sebe vnímá jako jednotný subjekt občanské společnosti, který má zájem bránit své stále výjimečnější privilegium spočívající v možnosti kritizovat vedení ruské války na Ukrajině navzdory vnitřním frakcím a neshodám,“ uvedl ISW.

Pokud jde o situaci na frontě, mluvčí ukrajinské Východní skupiny vojsk plukovník Serhij Čerevatyj 14. května uvedl, že ukrajinské síly postoupily v oblasti Bachmutu o 150–600 metrů v různých směrech a že ruské síly pokračují v úsilí o dokončení dobytí Bachmutu a obranu obsazených území.

Blogeři např. vyjadřují obavy, co se situací na frontě udělá nasazení raket Storm Shadow s dlouhým doletem, které ukrajinská armád obdržela z Velké Británie. S pomocí těchto rakety Ukrajinci ostřelují Luhansk ležící asi 90 kilometrů za frontou.

Jenže i Rusové dávají najevo, že mají stále k dispozici dostatek raket. Podle CNN v noci na úterý a nad ránem Kyjev zasáhl výjimečně hustý déšť ruských raket a íránských dronů.

„Tentokrát nepřítel zahájil komplexní útok z několika směrů současně, přičemž použil bezpilotní letouny, křižující rakety a pravděpodobně i balistické střely. Tento útok byl výjimečný svou hustotou, s maximálním počtem útočících raket v co nejkratším čase,“ uvedl Serhij Popko, náčelník kyjevské městské vojenské správy na Telegramu.

Popko dodal, že „naprostá většina nepřátelských cílů ve vzdušném prostoru Kyjeva byla zjištěna a zničena“. Podle Popka se jednalo o osmý útok na Kyjev od začátku května. Poznamenal, že padající trosky byly hlášeny v kyjevských okresech Solomjanskij, Ševčenkovskij, Svatošynskij, Obolonskij a Darnyckij. Největší škody byly hlášeny v Solomjanské čtvrti, kde vzplála nebytová budova a několik vozidel, uvedl Popko. „Jsme vděčni naší protivzdušné obraně za ochranu životů obyvatel Kyjeva!“ dodal.

Nejméně tři lidé byli zraněni.

ISW přinesl také další informace o snaze některých ruských úředníků opustit zemi, která se začala projevovat ve chvíli, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu v plném rozsahu, tedy po 24. únoru 2022.

„Nezávislý ruský investigativní server Važnyje istorii (iStories) 15. května uvedl, že bývalý důstojník Federální bezpečnostní služby (FSB) a zdroje blízké nejmenovanému regionálnímu gubernátorovi a prezidentské administrativě uvedli, že Kreml hrozí úředníkům v bezpečnostních orgánech a vládních institucích trestním stíháním za pokusy zákazu se vzepřít,“ uvedl ISW.

CNN upozornila, že americká zpravodajská služba CIA se snaží získat pro spolupráci některé ruské občany, a to verbováním přes internet. Snaží se prý využít nespokojenosti části ruské společnosti s vývojem války na Ukrajině.

„Součástí této kampaně je i nový kanál CIA na sociální síti Telegram, která je v Rusku velmi oblíbeným zdrojem nefiltrovaných zpráv. CIA na Telegramu poprvé zveřejnila video, které končí návodem, jak se s CIA anonymně a bezpečně spojit. Video zveřejnila také na svých dalších sociálních sítích, včetně YouTube, Twitteru, Instagramu a Facebooku. Představitelé CIA zapojení do projektu uvedli, že ruská invaze na Ukrajinu vytvořila historickou příležitost, ‚aby k nám Rusové přišli a dodali informace, které Spojené státy potřebují‘. Přichází také po předchozí náborové kampani po zahájení invaze, která byla podle úředníků úspěšná,“ napsala americká zpravodajská stanice.

Jeden z úředníků řekl, že doufají, že Rusové, kteří pracují v citlivých oblastech a mají přístup k cenným informacím, volání CIA vyslyší. 

„Díky mým činům budeme žít důstojně,“ říká vypravěč v ruštině na náborovém videu, zatímco žena v autě používá svůj telefon, aby kontaktovala CIA, a poté se objeví logo agentury a kontaktní instrukce.

„Emotivní dvouminutové video ukazuje různé Rusy, kteří se věnují svým životům a vypadá to, že přemýšlejí o závažných rozhodnutích. Celým videem prochází téma rodiny, které ukazuje mladou dívku na nemocničním lůžku s paní, která vypadá jako její matka. Cílová skupina je jasná: Žena pracuje u něčeho, co vypadá jako vládní počítač, a muž vchází do vládní budovy, bliká průkazem a pak usedá ke stolu plnému spisů,“ rozvedla myšlenku CNN.

„(Putinova) armáda nadále trpí velkými ztrátami a ztrácí živou sílu i materiál. Když koncem loňského roku podnikl částečnou mobilizaci, uprchlo ze země mnohem více Rusů ve vojenském věku, než kolik jich Kreml dokázal shromáždit a poslat na frontu jako potravu pro děla,“ uvedl minulý měsíc ve svém projevu ředitel CIA William Burns.

CIA podle CNN svým videem tlačí na řádově tisícovky Rusů, kteří se považují za vlastence, nelíbí se jim cesta, kterou Vladimir Putin momentálně Rusko vede, a přitom pracují kdesi v nějakém státním úřadě, kde se mohou dostat k různým informacím.

Aktivitám CIA věnuje pozornost i ruská státní agentura RIA Novosti.

„Vasilij Piskarev, předseda komise Státní dumy pro vyšetřování skutečností vměšování cizích států do vnitřních záležitostí, pak uvedl, že tyto akce spadají pod trestní kvalifikaci a představují pokusy o verbování, špionáž a podněcování ke zradě,“ upozornila agentura.

Z ruské ambasády ve Spojených státech v této souvislosti zaznělo, že aktivita CIA jasně ukazuje nepřátelský vztah USA k Rusku a jasně ukazuje americkou snahu oslabit Ruskou federaci. Stejnou roli podle ruské ambasády ve Washingtonu hraje i válka na Ukrajině, ve které se Američané významně angažují.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Na Ukrajině v Chmelnické oblasti byl zlikvidován sklad granátů s ochuzeným uranem, vzrostla panika a radioaktivita. Danajský dar z Velké Británie., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseUnkr , 16.05.2023 9:31:01

|  10 |  0

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…