Děkan Gerloch: Samková se svou stížností u Ústavního soudu neuspěje

13.12.2012 22:52

„Při posuzování výkladu zákona jsme vycházeli ze selského rozumu,“ řekl Zdeněk Kühn, soudce Nejvyššího správního soudu, v Událostech, komentářích na ČT24. Právě dnes totiž NSS rozhodl navrátit do hry o prezidentské křeslo Janu Bobošíkovou a naopak nevyhověl stížnostem Tomia Okamury a Vladimíra Dlouhého. A podle názoru děkana Právnické fakulty Univerzity Karlovy Aleše Gerlocha dospěl soud ke správnému rozhodnutí.

Děkan Gerloch: Samková se svou stížností u Ústavního soudu neuspěje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sousoší nad bránou Pražského hradu

 

I přes svou nejednoznačnost prý není pochyb o tom, že je zákon v souladu s Ústavou.  „Zákon o přímé volbě prezident byl napsán tak, že skutečně bylo možné víc variant jeho výkladu,“ připustil Kühn. NSS se prý snažil co nejvíce vyjít vstříc vyřazeným prezidentským kandidátům a při rozhodování využívalo i čistě logický pohled na výklad zákonu.

Při přepočtu hlasů se ozývala kritika na způsob výběru kontrolovaného vzorku, který byl čistě náhodný. Kühn však postup ministerstva vnitra brání: „Namátkový způsob kontroly je zcela běžný, například i v USA, není to nic, co by si ministerstva vnitro vymyslelo samo. Lišíme se pouze v tom, že volíme větší kontrolovaný vzorek.“

Dobré rozhodnutí

Nejvyšší správní soud učinil podle Gerlocha krok správným směrem. „Jsou-li určité pochybnosti, je třeba přiklonit se k tomu, že je zákon ústavně konformní. Nedostatky samozřejmě má, ale to je problém i řady dalších zákonů, nejedná se o výjimečný stav,“ uvedl. I když je zákon v některých ustanoveních ne zcela jednoznačný, interpretací to lze dle jeho slov napravit.

Advokátka Klára Samková, která se hodlá se stížností na podobu přímé prezidentské volby obrátit přímo na Ústavní soud, má podle děkana jen mizivou šanci na úspěch. „Ústava ukládá minimální hranici 50 tisíc podpis a v souladu s Ústavou jedná i Ústavní soud,“ vysvětlil.

Prezidentským volbám v řádném termínu tak dle Gerlochových slov nic nebrání. „Napadený zákon, který byl platný, a nyní je zrušen, tak už se podle něj udělalo mnoho rozhodnutí. A tato rozhodnutí zůstávají v platnosti,“ pronesl. V případě, že by došlo ke změnám zákona, projevily by se podle něj až ve volbách příštích.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlikviduje Jourová svobodná média? Nedovolme jí to. Konference v Praze

20:13 Zlikviduje Jourová svobodná média? Nedovolme jí to. Konference v Praze

Europoslanci v půlce března podpořili Evropský akt o svobodě médií (EMFA) coby pravidla, která má za…