Děláte z lidí blbce, řekl Kalousek vládě. Přidal příběh

22.02.2023 9:14 | Ze sítí

V posledních dnech mnozí koaliční politici s obavami sledují twitter Miroslava Kalouska. Bývalý předseda TOP 09 začal velmi tvrdě komentovat vládní snahu schválit seškrtání důchodů ve stavu legislativní nouze. A stále v tom pokračuje.

Děláte z lidí blbce, řekl Kalousek vládě. Přidal příběh
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda Správní rady VZP ČR Miroslav Kalousek

V pondělí večer, když vešlo ve známost, že Kalouskova nástupkyně a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová vyhlásila kvůli důchodové novele stav legislativní nouze, zkušený politický praktik nezvykle otevřeně tweetoval, že je mu úzko.

„Skutečnost, že vláda půl roku spala, není důvod stavu legislativní nouze a ústava není trhací kalendář,“ podotkl a jeho příspěvek zakončený obavami, že si vláda koleduje o velkou blamáž, hned vyvolal velký rozruch. Kromě toho, že musel čelit kritice.

„Pan Jurečka a paní Pekarová se (na rozdíl od pana Stanjury) pokoušejí zachránit aspoň něco,“ psali mu jedni. „Už si vás sdílejí dezoláti na FB,“ vyčítali druzí s tím, že vláda vládne v těžké době a měla evropské předsednictví, takže rozhodně nespí.

Další tweety bývalého ministra financí ale přivodily vládě další bolest hlavy. Například když Kalousek potvrdil slova předsedkyně poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové, že vláda nemá v rozpočtu na červnovou valorizaci penzí připravenou ani korunu. „To je vládnutí stylem Pat a Mat,“ dodal.

 

 

Na klasický dotaz „jak byste to řešil vy“, pak Kalousek odpověděl: „Nejde o to, jak bych to řešil dnes, ale jak bych to řešil v loňském roce. A to je celý problém vládnutí.“

Jeho kritika pokračovala výpočty. Celá operace, kvůli které vláda zavádí stav legislativní nouze a dává opozici neuvěřitelný klacek, podle Kalouska ušetří v rozpočtu všehovšudy 19 miliard. Stejných 19 miliard ale vláda musí vydat na nesystémový příplatek 500 korun na dítě, prosazený lidovci. „To je tak, když se opatření v pojišťovacím systému dělají na základě diskusí ve farních radách,“ rýpl si Kalousek, který svou kariéru sám začal v KDU-ČSL a pak se s ní rozešel.

 

 

Následoval další tweet na vládní neschopnost předvídat a pracovat dlouhodobě. Tentokrát to byla historka z vojny. „Když jsem byl za bolševika na vojně, tak se tam pořád čekalo, aby se pak chvátalo a pořád se chvátalo, aby se pak čekalo. Až na výjimky to bylo železné pravidlo. Nikdy mě nenapadlo, že se podle toho bude jednou i vládnout,“ litoval.

 

 

A po tom všem Miroslava Kalouska dorazil marketing ODS, která si na sociální sítě pověsila velký obrázek se vzkazem: „Naše vláda zvýšila důchody o 31 %, což je 4770 navíc.“ A navíc se pochlubila, že důchody zvyšovala už třikrát.

„Já té vaší vládě fandím, ale nedělejte z lidí blbce, proboha,“ chytil se za hlavu bývalý ministr financí. A vysvětloval princip automatické valorizace: „Vláda nenavyšovala nic. Vláda naplňovala platný zákon.“ Byla to podle něj navíc chyba, spíše se jej měla pokusit změnit. Včas, nikoliv nyní, když počítá dny, aby to vůbec stihla k červnové valorizaci.

„Teď se to snaží aspoň trochu dohnat. Pozdě a v legislativní nouzi. Hůř už to snad nešlo,“ dodal zkušený politik.

 

 

„Je urážkou každé průměrné inteligence, když je nečinnost vydávána za zásluhu,“ odepsal jedné z diskutujících.

Po chápavé námitce, že „víme, jak to funguje“, se pak Kalousek rozčílil: „Odmítám politiku ‚hesel pro blbce‘ s tím, že ‚my chytří‘ víme, jak to je. Komunikace může být i tvrdá, ale vždycky musí být férová. A tohle je neférová komunikace pro blbce. Nechci se mezi ně zařadit.“

Na což mu kdosi odpověděl, že „komunikace s debily z ANO a SPD nemůže být férová“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Máme vládu dezolátů. I Pat a Mat jsou proti nim geniové. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefuki , 22.02.2023 10:23:58

|  10 |  1

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…