Delegace USA v Kyjevě. Toto padlo. A varování z americké armády: Rusové na hranicích NATO?

10.02.2024 12:30

Delegace Kongresu USA dorazila do Kyjeva a oznámila, že Američané jsou nadále odhodláni Ukrajinu podporovat, protože podle průzkumů si obyčejní Američané nepřejí vítězství Ruska. V řadách ukrajinské armády bojuje i někdejší bavorský voják Ben. „Pokud by Ukrajina dostala dostatek stíhaček ze Západu, válku by to výrazně proměnilo,“ vyjádřil se bavorský veterán v rozhovoru pro nejčtenější německý list Bild. A vyslovil varování: „Rusové prostě mají nekonečné množství materiálu a nekonečné množství vojáků.“

Delegace USA v Kyjevě. Toto padlo. A varování z americké armády: Rusové na hranicích NATO?
Foto: Repro X
Popisek: Mapa ukrajinské protiofenzivy

Republikán French Hill poznamenal, že průzkumy v USA ukazují, že si Američané nepřejí Putinovo vítězství na Ukrajině „Lidé vědí, že je to špatné nejen pro Evropu, je to špatné pro lid Ukrajiny, suverenitu Ukrajiny, ale i pro svět... Nedovolíme, aby tento suverénní národ zničil ruský medvěd, který jí nepřetržitě, i když nemá hlad,“ řekl republikán French Hill pro server Evropská pravda.

Demokrat Jason Crow poznamenal, že účelem jejich návštěvy je vyslat signál, že Spojené státy podporují Ukrajinu „Podporujeme Ukrajinu nejen proto, že chápeme, že ochrana svobody a demokracie na celém světě je americkou hodnotou, ale podporujeme Ukrajinu, protože je to také v zájmu Ameriky. S méně než 5 % našeho ročního obranného rozpočtu jsme pomohli Ukrajině zajistit stabilní a prosperující Evropu. Pomohli jsme Ukrajině zničit více než polovinu ruské armády. Pomohli jsme Ukrajině chránit naše spojence v NATO,“ zmínil.

Delegace obou politických stran zastoupených v Kongresu USA přijela do Kyjeva odpoledne 9. února. Celkem ji tvoří pět lidí, většina z nich členové tzv. zpravodajského výboru.

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) však upozorňuje, že momentální výpadek západní pomoci Ukrajině může představovat velký problém. „Nejmenovaný vysoký představitel americké armády řekl listu Financial Times, že opožděná americká pomoc riskuje vytvoření ‚vzduchové bubliny‘ nebo ‚mezery v proudu‘ západní pomoci Ukrajině a ponechání Ukrajiny bez západní pomoci na blíže nespecifikovanou dobu. Úředník uvedl, že Pentagon je obzvláště znepokojen schopností Ukrajiny udržovat své systémy protivzdušné obrany a zásoby munice, a vysoký evropský diplomat varoval, že pro Ukrajinu bude obtížné udržet své současné pozice bez západního materiálu. ISW nadále soudí, že zhroucení západní pomoci Ukrajině by pravděpodobně vedlo k případnému zhroucení schopnosti Ukrajiny bránit se a odrazit ruskou armádu a mohlo by umožnit ruským silám protlačit se až na západní Ukrajinu blíže k hranicím NATO,“ napsal ISW.

V řadách ukrajinské armády bojuje i někdejší bavorský voják Ben. Na Ukrajině slouží v řadách speciálních jednotek, v nichž bojuje proti Rusům. Jedním z důvodů, proč neuspěla loňská letní ofenziva, podle něj bylo, že neměla k dispozici dostatek moderního západního vybavení. „Podpora ze Západu vždy přicházela velmi, velmi po částech. Bylo velmi obtížné zde objevit opravdu velké množství materiálu. Jednou jsi viděl tank Leopard tam a druhý tady a ofenzíva takhle prostě nefunguje.“ „Pokud Ukrajina dostala dostatek stíhaček ze Západu, válku by to výrazně proměnilo,“ prozradil bavorský veterán v rozhovoru pro nejčtenější německý list Bild.

Zásadní roli podle něj sehrálo i to, že Rusové měli spoustu času vybudovat obranná postavení. „Rusové prostě mají nekonečné množství materiálu a nekonečné množství vojáků“, vyjádřil se bavorský veterán. Prozradil též, že stejně jako ostatní vojáci, sepsal i on dopis na rozloučenou. A prý se snaží užívat každý den, kdy je naživu. Pokud to jen trochu jde, tráví prý čas s přítelkyní i se známými, kteří si prý váží toho, co Ukrajinci na frontě předvádějí.

O slovo se přihlásil také generální inspektor bundeswehru, nejvyšší vojenský velitel německé armády Carsten Breuer, který v rozhovoru pro Welt am Sonntag, z něhož citoval i Bild, prohlásil, že za pět let musí být německá armáda připravena na válku s Ruskem. „To neznamená, že k ní nevyhnutelně dojde, ale potenciálně tu taková možnost je,“ upozornil Breuer s tím, že Rusko neustále navyšuje svůj armádní potenciál a že za pět až osm let může být Rusko připraveno udeřit na EU. Pokud bude německá armáda připravena, tím spíš Rusko od případného útoku odradí. Tak to vidí inspektor Breuer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Po dvou letech, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 10.02.2024 12:53:45
neustálého zveřejňování takovýchto článků, už se mi nechce ani na to reagovat. USA nechce aby Rusko zničilo Ukrajinu a proto ji raději ničí sami. Rusko aniž by se hnulo o krok se přiblížilo k hranicím států NATO!!! USA pomohli zničit polovinu ruské armády? Vždyť vy se bojíte pouhého rozhovoru co Putin poskytne Carlsonovi. Vy máte z Ruska strach, nedokážete ho zastavit. Jen jste zničili ukrajinskou armádu, kde nyní bojují invalidi, důchodci a ženy. Zničili jste Ukrajinu jako zemi, pomohli jste vyhnat její obyvatele do zahraničí a paradoxně nejvíce z nich uteklo do Ruska! Chválíte Zelenského, že v zájmu USA a Západu vyvraždil svůj národ. Podívejte se na tu demokracii co na Ukrajině vládne, na způsoby mobilizace, na teroristické útoky co s vaším souhlasem a vašimi zbraněmi Ukrajina dělá. Běžte už s těmito řečmi do háje!!

|  16 |  0

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…