Dělejte něco, než začnou umírat lidé. Šéf lékařů Kubek burcoval národ ze studia ČT

31.03.2016 19:41

Prezident České lékařské komory pronesl ve čtvrtečním Interview ČT24 hrozivá slova. Naše zdravotnictví na tom je opravdu zle a snad se to začne řešit dříve, než začnou umírat lidé. Musí to začít řešit celá vláda. Nestačí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) nebo ministr financí Andrej Babiš (ANO). Slova šéfa státní kasy prý často lékaře urážejí. Má buď doložit, že zdravotnictví je černou dírou, nebo má raději mlčet. Doktoři by si prý zasloužili 70 tisíc měsíčně.

Dělejte něco, než začnou umírat lidé. Šéf lékařů Kubek burcoval národ ze studia ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf České lékařské komory Milan Kubek

„My bychom rádi, aby se situace vyřešila dříve, než začnou umírat lidé,“ konstatoval prezident České lékařské komory Milan Kubek. V České republice není dost doktorů a ti, které máme, jsou přetížení. Kubek to opakuje už osm let, ale to prý jen ukazuje, že se za tu dobu nic nezměnilo. Politici prý tuto situaci neřeší. Údajně je to už natolik složité, že to nezvládne vyřešit sám ministr zdravotnictví. Je to problém, který musí řešit celá vláda. Proto se Kubek obrátil přímo na premiéra.

Lékaři pracují lépe než politici

ČLK také nabízí nemocnicím personální audit, a pokud jím projdou, dostanou certifikát „Nemocnice pro 21. století“. Zatím ho má jen pár nemocnic. Kubek však odmítl, že se tím snaží zakrýt jen případné chyby lékařů. Pacienti se teď budou bát, ale lékaři jsou jediní, kteří pronášejí podobně hrozivá slova. Host na nich ovšem trvá a jasně se vymezuje proti slovům politiků či novinářů.

„Já bych dal ruku do ohně za to, že čeští lékaři a sestry pracují lépe než politici. A pokud jde o pana Babiše, ten už dva roky opakuje to samé. My jsme ho proto už vyzvali, ať svá podezření doloží, ať je řeší, ať se obrátí na policii, ale pokud důkazy nemá nebo se jen bojí, ať raději mlčí, protože tím jen uráží lékaře a sestry.

Z této situace ale existuje určitá cesta. „Voliči by se měli rozhodnout, jaké chtějí zdravotnictví, a podle toho volit. Zdravotnictví něco stojí, není to perpetuum mobile a lidé by si to měli uvědomit. Především potřebujeme více lékařů. Vůbec prý není pravda, že by lékaři vydírali společnost. Usilují jen o to, aby lékař za základní pracovní dobu dostal řádně zaplaceno.

Chceme 70 tisíc bez přesčasů

„Je obvyklé, že lékaři dostávají asi dvou a půl- až trojnásobek průměrné mzdy, takže by to mělo být asi sedmdesát tisíc korun za základní pracovní dobu bez příplatků za přesčasy,“ předložil ve vysílání svou představu Kubek.

Jistě je možné doplnit lékařské stavy doktory z východu, kteří k nám chtějí přijít, jenže i tak bychom jim museli platit více. Pro doktory z Ukrajiny a dalších zemí jsme prý jen vstupní branou dál na Západ. Stejně tak nám prý nijak nepomůže, když budeme lékařům zakazovat odchod na Západ. „To si pak můžeme zemi obehnat ostnatým drátem, nikam nikoho nepouštět, potom můžeme předstírat, že lékařům platíme hodně, ale v podstatě se jen vrátíme do reálného socialismu,“ hřímal Kubek. Zdá se mu pokrytecké, když občané na jednu stranu velebí hokejistu či fotbalistu, když se prosadí v zahraničí, ale na lékaře, který se takto zachová, hledí jako na zrádce.

V závěru popřál všem občanům pevné zdraví a požádal lidi, ať ve svém vlastním zájmu pomohou lékařům v boji za lepší podmínky k práci, vyšší platy nevyjímaje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…