Demokracie je někdy trošku natvrdlá, říká prezident

13.02.2017 18:26

Zuzana Bubílková přivítala v pondělní Kauze dne na Rádiu Impuls samozvaného prezidenta státu Liberland Víta Jedličku. Ten si řekl, že založí stát na sedmi kilometrech čtverečních mezi Srbskem a Chorvatskem. Jeho obyvatelé vyznávají krédo: žít a nechat žít. Základním stavebním kamenem je svoboda jednotlivce. A proč vlastně stát založil? Prý proto, že demokracie je občas natvrdlá.

Demokracie je někdy trošku natvrdlá, říká prezident
Foto: hk.svobodni.cz
Popisek: Vít Jedlička

„Demokracie je někdy trošku natvrdlá a trvá, než se vám podaří některé věci změnit, a my jsme přišli na to, že bude jednodušší založit si stát... My dnes máme asi 80 zastoupení a máme 450 tisíc obyvatel, což je víc než Islanďanů,“ pochvaloval si Jedlička.

Jeho stát má prý funkční vládu a asi 120 tisíc lidí uvažuje, že bude na tomto území žít. Prostor k tomu najdou např. na lodích. Host věří, že jeho země bude prosperovat a za takových dvacet let se z Liberlandu může stát Hongkong. Už teď je ostatně Liberland bitcoinovou velmocí. Hned po Číně, která drží největší množství této kryptoměny.  

Vít Jedlička

  • Svobodní
  • lídr krajské kandidátky Svobodných v Královéhradeckém kraji
  • mimo zastupitelskou funkci

A jak se na republiku Liberland, která existuje od roku 2015, dívá Česko? „České úřady se s námi baví, což jsme rádi, ale nevyžadujeme uznání od české vlády, to by teď bylo kontraproduktivní. Zásadní teď bude získat nějakou spřízněnou duši na chorvatské straně.“ Liberland prý v této věci není bez šance, protože udržuje kontakty s jednou chorvatskou kandidátkou na prezidentku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…