Demokracie nespočívá v množství voleb, tvrdí kardinál Duka. Ty letošní prý navíc možná nic nevyřeší

20.10.2013 9:42

Skutečná demokracie nespočívá v množství voleb, ale v racionální politice. Takový je názor kardinála Dominika Duky, který se ve svém komentáři pro Český rozhlas pozastavuje nad tím, že se nejen volby nespojují do různých stupňů zastupitelské demokracie, ale navíc se přidávají nové a nové.

Demokracie nespočívá v množství voleb, tvrdí kardinál Duka. Ty letošní prý navíc možná nic nevyřeší
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Chrámu svatého Víta na Pražském hradě sloužil kardinál Dominik Duka půlnoční bohoslužbu

Češi podle Duky často žehrají nad tím, kolik peněz se promarní při té či oné příležitosti. Zapomínají prý ale, kolik finančních prostředků stojí volby. „Řekl bych, pokud bych byl přesvědčen, že volby něco zásadně vyřeší, že všechno něco stojí a že rád na nějaké jasné a dobré rozhodnutí ledacos obětuji. U nadcházejících voleb si však vůbec nejsem jist, jestli povedou k nějakému projasnění situace na politické scéně,“ uvedl kardinál.

Upozornil také, že kvůli oslabování velkých stran a nárůstu preferencí stran menších může z voleb vzejít nestabilní Parlament plný nesourodých objektů. „Může se snadno stát, že potrvá patová situace, ale jen s trochu jinak rozdanými kartami,“ varoval.

Racionální politika se vytrácí

Podle Duky tak skutečná demokracie nespočívá v množství nejrůznějších voleb, ale v racionální politice. Ta se však prý bohužel v posledních letech víc a víc z našeho života vytrácí, což podle jeho slov vede k neustále novým začátkům, k bezkoncepčnosti, což se týká řady ministerstev, počínaje zdravotnictvím, přes Ministerstvo práce a sociálních věcí, obranou a kulturou konče.

„Těžko pak tvořit nějakou kontinuální zahraniční politiku, spolupracovat se zahraničními partnery nebo Bruselem,“ povzdychl si. Velká nejistota pak dle kardinála brání i dokončení dlouhodobých projektů a vizí.

„V diskusích na elektronických médiích, dopisech i osobních rozhovorech často voláte po spasitelné radě, koho volit. Nemohu říci nic jiného, než že je na naší odpovědnosti, že k volbám půjdeme a zvolíme takovou vládu, která bude stabilní,“ vzkázal, ale vzápětí připustil, že se to jistě snadněji řekne, než provede.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…