Demolice památníku sovětským vojákům. Vymyšlená. Ale jméno zůstalo...

07.02.2024 17:55 | Komentář

„Vytvoření nového místa oddechu, kultury a zábavy, které bude zaměřené na prohlubování vztahů s USA.“ To je mimo jiné napsáno v petici za demolici památníku Slavín, který v Bratislavě připomíná padlé sovětské vojáky. Přestože jde o recesi a autor se k ní přiznal, začala žít vlastním životem a stále budí u některých vášně.

Demolice památníku sovětským vojákům. Vymyšlená. Ale jméno zůstalo...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Památník sovětských vojáků padlých během druhé světové války Slavín v Bratislavě

„Chtějí zbourat Slavín,“ slyšely ParlamentníListy.cz ve slovenské metropoli před dvěma lety. Letos jsme dostali odkaz na Petici za demolici památníku Slavín. V zemi pod Tatrami tahle zpráva stále některým lidem zvedá mandle. A jak to tedy je?

Slavín a petice

Památník Slavín se tyčí nad Bratislavou a připomíná sovětské vojáky padlé ve druhé světové válce. V den osvobození Bratislavy, tedy čtvrtého dubna, se tam odehrávají pamětní ceremonie a v roce 2005 ho navštívil Vladimir Putin. Když se na místo před dvěma lety vypravily ParlamentníListy.cz na výročí konce druhé světové války, od jednoho účastníka oslav se například dozvěděly: „Naše vláda a paní Čaputová podporují ten nacismus na Ukrajině a připadá mi to jako pokračování operace Barbarossa pod pokrývkou zdegenerované západní civilizace. Jde o druhý útok na Rusko.“

Tehdy se velmi vážně hovořilo o tom, že někteří progresivci chtějí Slavín zbourat a na jeho místě postavit aquapark. Tehdy byla zveřejněna Petice za demolici památníku Slavín. V ní se třeba píše: „Toto je petice uvědomělých občanů Slovenska, kteří jsou proti zastaralému pomníku na Slavíně v Bratislavě, který proruští politici, jakož i pomýlení občané z komunity proputinovských dezolátů, zneužívají ke svým cílům a oslavám zločineckého komunistického režimu.“

Také se v petici uvádí, že by na místě mohl být postavený amfiteátr anebo komplex složený z wellness a aquaparku. „Hlavním cílem je vytvoření nového místa oddechu, kultury a zábavy, které bude zaměřené na prohlubování vztahů s USA jako zemí, která je symbolem demokracie a svobody slova,“ píše se v ní dál.

Podvod a autor

Pod peticí je podepsán Julius Hlista, externí poradce amerického velvyslanectví, pověřený komunikací s Evropskou unií, zástupce slovenské vlády pro poskytování pomoci Ukrajině v souvislosti s probíhající válkou, dobrovolník Open Society Foundation a člen Liberální strany Melešovci.

Není divu, že se petice dostala ven právě na apríla. Jak už předchozí řádky dokazují, celé je to kachna, ale chytili se i někteří politici a dodnes si žije svým životem. Pro některé dobrý vtip, pro jiné nemístná provokace. Stojí za tím mladík Jakub Kotúč z Martina, údajný bojovník proti konspiračním skupinám. Ke konci předloňského roku napsal na Facebook: „Omlouvám se všem. Já jsem vytvořil Juliuse Hlistu jako recesi. Dost se totiž nudím, a ještě k té nudě jsem nenávistný liberál.“ Ostatně z pojmu „hlístovci“ se na Slovensku stalo označení pro mladé progresivce.

Nakonec tedy nezbývá než si připomenout song slovenské skupiny Slobodná Európa: „CNN 1992, každý deň nová aféra, Elvis Presley nezomrel a na Borneu našli Hitlera... Všetko je podvod, aj tvoje oči sweet Marylin... Sme iba malé ryby, potrava pre veľký svet, já mám svoju hlavu, ženu a kľud a ostatné je iba kabaret...“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Václava Havla nám byl čert dlužen., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseIjonT , 07.02.2024 18:37:59

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…