Demonstrace proti Orbánovi: Do ulic Budapešti vyšlo až sto tisíc lidí

15.04.2018 10:31

V sobotu vyrazily do ulic hlavního města Maďarska Budapešti desítky tisíc lidí. Demonstranti chtěli dát Orbánovi najevo, že sice vyhrál parlamentní volby, ale to ještě neznamená, že si může s Maďarskem dělat, co se mu zlíbí. Organizátoři tvrdí, že se protestů zúčastnilo na sto tisíc Maďarů. Zprávy o protestech přinesla agentura Reuters.

Demonstrace proti Orbánovi: Do ulic Budapešti vyšlo až sto tisíc lidí
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

V ulicích Budapešti se v sobotu objevily desítky tisíc demonstrantů. Chtěly dát maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi na srozuměnou, že sice vyhrál volby, ale to ještě neznamená, že si může s Maďarskem dělat, co je mu libo. Především nesmí oslabovat demokratické instituce. Někteří z demonstrantů Orbánovi také vyčítali, že nedosáhl jasného vítězství zcela čistě. V předvolební kampani Orbán sám sebe vykresloval jako ochránce křesťanských hodnot, který je odhodlán je bránit jak proti uprchlíkům mířícím do EU, tak proti Západu, který podle Orbána řečené hodnoty oslabuje.

„Jsme zklamaní. Mnozí z nás jsou zklamaní z výsledků voleb, kterých podle našeho názoru nebylo dosaženo docela čistě,“ sdělila agentuře Reuters šestadvacetiletá slečna Palma, která odmítla uvést své příjmení. Pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě dali demonstrantům za pravdu. Předvolební politická soutěž neprobíhala v Maďarsku za zcela rovných podmínek, protože Orbán se svým protiuprchlickým tématem opanoval státní média.

Palma a její přátelé mají za to, že nespravedlivou výhodu Orbánovi poskytl také maďarský volební systém. Palma však vyčinila i opozičním stranám, které se chovají tak uboze, že raději útočí na sebe navzájem, než aby se pokusily dosáhnout nějakého kompromisu a snažily se porazit Orbána.  

Sluší se připomenout, že maďarský premiér Viktor Orbán v nedávných parlamentních volbách obhájil post premiéra i dvoutřetinovou – ústavní – většinu v parlamentu a potřetí za sebou dokázal, že je pro Maďary stále ještě nejpřijatelnějším politikem. Volby vyhrál už potřetí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zkazíte, co můžete. Vaše „demokracie“. Skočili jste na špek USA

8:41 Zkazíte, co můžete. Vaše „demokracie“. Skočili jste na špek USA

„Principy. Spolupráce. Síla.“ To vytkl šéf evropské diplomacie Josep Borrell jako to hlavní, co musí…