Den D v USA: Voliči vystaví účet prezidentu Bidenovi

08.11.2022 6:33

46. prezident USA Joe Biden je v polovině svého volebního období. Za pár týdnů se završí 2 roky jeho vládnutí. A Američané rozhodnou o tom, zda si jeho demokraté udrží většinu v obou komorách Kongresu, nebo uspějí opoziční republikáni, jejichž hlavní tváří je stále bývalý prezident Trump.

Den D v USA: Voliči vystaví účet prezidentu Bidenovi
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezidentští kandidáti Donald Trump a Joe Biden

Američané prožívají klíčový den. Volby do obou komor Kongresu, ve kterých nejde o nic menšího než o to, zda si demokraté Joea Bidena udrží kontrolu v obou komorách amerického parlamentu, nebo zda kontrolu nad oběma komorami získají kontrolu opoziční republikáni Donalda Trumpa.

Demokraté v tuto chvíli kontrolují 220 křesel z celkových 435 ve Sněmovně reprezentantů, v dolní komoře Kongresu. Republikáni drží 212 křesel. Voliči rozhodnou o obsazení všech 435 postů. Ve stočlenném Senátu je poměr sil rozdělen půl na půl a jeden rozhodující hlas poskytuje demokratům viceprezidenta Kamala Harrisová. Letos se rozhoduje o 35 křeslech ze 100.

Americká zpravodajská stanice CNN oznámila, že v pondělí večer se v Marylandu konalo shromáždění prezidenta Bidena za kandidáta na guvernéra Wese Moora a demokraty z tohoto státu. Bývalý prezident Donald Trump se objevil na shromáždění kandidáta republikánů do Senátu J. D. Vance v Ohiu.

A tady Trump oznámil, že 15. listopadu vystoupí s „významným oznámením“.  

„V úterý 15. listopadu učiním v Mar-a-Lago v Palm Beach na Floridě velké a zásadní oznámení," řekl Trump. Trumpovi spolupracovníci považují třetí listopadový týden za ideální bod pro zahájení jeho prezidentské kampaně v roce 2024, uvedly již dříve pro CNN zdroje obeznámené s touto záležitostí.

Server USA Today připomněl, že prezident Biden také v předvolebním čase vyslovil silná slova. Na Florida Memorial University během předvolebního mítinku minulý týden v Miami voličům oznámil, že v těchto volbách se nehraje o nic menšího než o samotnou demokracii v USA.

„Letos jde ve volbách o demokracii. Spolu s vaším právem na volbu a právem na soukromí,“ zaznělo z úst amerického prezidenta.

Američany varoval, že pokud ve volbách uspějí opoziční republikáni, může nastat chaos, protože současní republikáni jsou podle Bidena „nebezpeční lidé“, kteří jsou ochotni zničit demokracii, aby získali moc, mohli zakázat potraty na celostátní úrovni a mohli snížit sociální a zdravotní pojištění.

Analytici předpokládají, že opoziční republikáni uspějí ve Sněmovně reprezentantů a pravděpodobně i v Senátu, i když v horní komoře Kongresu si možná demokraté většinu udrží. Prezident Biden v to prý doufá.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…