Den po Zemanově „kundě, hovnu a zkurveném zákoně": Internetem obíhá vtipné video, lidé svolávají demonstraci před Hrad. A v novinách Němcová a Schwarzenberg

03.11.2014 9:04

V nedělním rozhovoru z Lán, který živě přenášel Český rozhlas, zvolil prezident Zeman slovník plný sprostých slov. Spustil tím lavinu reakcí, v níž se na něj valí kritické komentáře od novinářů či politiků napříč politickým spektrem a na sociálních sítích jsou proti němu svolávány protestní demonstrace. S prezidentovou mluvou se kreativně vypořádává i lidová tvořivost.

Den po Zemanově „kundě, hovnu a zkurveném zákoně": Internetem obíhá vtipné video, lidé svolávají demonstraci před Hrad. A v novinách Němcová a Schwarzenberg
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman na státní návštěvě Číny

Anketa

,,Kunda, hovno, zkurvili". Taková slova použil v přímém rozhlasovém přenosu prezident Miloš Zeman. Co vy na to?

hlasovalo: 52773 lidí

Prezident vulgarismy nešetřil. Počínání vlády, která prosadila jinou podobu služebního zákona, než si přál, označil jako „zkurvení” paragrafů a v souvislosti s ruskou punkrockovou skupinou Pussy Riot hovořil o „kundě” a „kurvách”.   

Použité výrazivo odůvodnil tím, že se chce přiblížit mluvě pražské kavárny a odkázal se na svého politického oponenta předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga. „Já jsem inspirován panem Schwarzenbergem, který v každé druhé větě říká `hovno`. No a vzhledem k tomu, že  pražská kavárna má ráda pana Schwarzenberga, tak jsem se chtěl vlísat do přízně pražské kavárny,” vysvětloval šokovanému moderátorovi Janu Pokornému. Na následnou otázku, na kolik se mu to daří, odvětil, že vůbec ne, ale že ji může alespoň rozčílit, což se mu prý určitě podaří.  

Kritika napříč politickým spektrem

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Pobouření nad vulgárním slovníkem hlavy státu vyjadřuje politická reprezentace a zaznívá i od novinářů. Již včera na sociální síti s notnou nadsázkou okomentoval Zemanův počin první místopředseda ODS Jan Zahradil. „Václav Klaus má stejně smůlu. Do sobotního rozhovoru v MF Dnes dá všechno, občanskou společnost rozzuří k nepříčetnosti - a v neděli řekne Zeman tři sprosťárny do rozhlasu a jde to všechno za ním,” vyvěsil na Facebook.

Poslankyně za ODS Miroslava Němcová vyjádřila své znechucení nad prezidentovou mluvou v pondělním rozhovoru pro deník Blesk, kde hovořila o totálním úpadku osobnosti. „Pokud má prezident Zeman potřebu mluvit takhle do éteru k občanům tímto způsobem a s těmito výrazy, tak už to považuji za totální úpadek jeho osobnosti a znevážení prezidentského úřadu,” řekla.

Celé Zemanovo vystoupení k poslechu zde

Karel Schwarzenberg, jehož sprostou mluvou prezident Zeman omlouval tu svoji, ironicky konstatoval, že je mu opravdovou ctí a potěchou, když se jím hlava nechá inspirovat. Na dotaz Blesku, zda mu vadí, že ho Zeman považuje za člověka s jadrnou mluvou, odvětil: „Má pravdu. Ale ovšem, záleží, v jaké situaci. Po pravdě řečeno, nikdy bych se takto nevyjadřoval o dívkách. O chlapech ano, to činím neustále, ale o ženách, to je moje hranice,” odsoudil Zemanovu mluvu na adresu členek hudební skupiny Pussy Riot.

To je nějaký halloweenský vtip? Příště třeba Kameňák

Šéfkomentátor Aktuálně.cz Jan Lipold zase považuje Hovory z Lán za špatný vtip. Příště by prý prezidenta mohl nahradit nějaký film z Troškovy sérié Kameňáků. „Bylo to opožděné halloweenské interview. Příště ho klidně může nahradit nějaký Troškův Kameňák, nejsem proti, vyšlo by to asi tak nastejno. Jen s vyšší sledovaností (ne tou mojí),“ vyjádřil své znechucení. 

Celý text k přečtení ZDE.

Otevřená stavidla lidové tvořivosti

Prezidentova vulgární mluva byla poslední kapkou pro uživatele sociální sítě Facebook vystupujícího jako Ben Messner, který se prostřednictvím internetu rozhodl svolat na devatenáctého listopadu protestní demonstraci, aby hlavě státu dodal sebereflexi, která jí údajně chybí. Sraz má být před sochou prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka (který prý byl v sebereflexi lepší) na Hradčanském náměstí, tak aby si toho prezident všiml.

Splnit svoji občanskou povinnost a nahradit hlavě státu sebereflexi plánuje organizátor akce vizuálně a tak „postnul” seznam věcí, které by bylo vhodné přinést. „Pokud chcete, přineste proto například ZRCADLO, Demagoga.cz, knihy bonmotů, srpy, trika a placky s Putinem a Ficem, fotku Zdeňka Millera (autora Krtka), želízka či mučící nástroje, cigárka a jiné drogy, palivo od Lukoilu, bezpečnostní prověrku, knihy od M.C. Putny, (Sedláčkovu) mikinu Hi-Tec, léky proti viróze, updatovanou mapu Ruska a Číny, jakoukoliv knihu zabývající se detailněji islámem, koránem či vlivem nikotinu na tělo, kalkulačku, text opoziční smlouvy, DVD s filmy od Renče, program SPOZ (in memoriam), ústavu, absolutní výsledky prez. voleb, pu(n)č ČSSD, transparenty s `k...a`, `hovno` a `všechno jsem z...vil`, atd.“ a dodává, že kreativitě se meze nekladou. Zatím se hodlá účastnit sto čtyřicet uživatelů Facebooku.

Položte dotaz prezidentu republiky:

 

Na síti YouTube.cz pro změnu udělali z Miloše Zemana rapera. Prezident vystupuje jako M. C. Milosh a v remixu „Víte, co je Google?“ zaznívají do rytmu některé jeho včerejší výroky. „M. C. Milosh nakládá, kam jen vstoupí, real gangsta!“ strefuje se autor do hlavy státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…