Děs a katastrofa. Ransdorf byl na Ukrajině a detailně popsal, co tam viděl

09.08.2014 19:13

Europoslanec Miloslav Ransdorf navštívil východ Ukrajiny a čtenářům popisuje, čeho tam byl svědkem. Přijel do země na pozvání organizátorů fóra „Zabezpečení práva dětí na vzdělání v regionech, které trpí ozbrojeným konfliktem na Východě Ukrajiny“. Čelil prý tlaku médií a na vlastní oči spatřil humanitární katastrofu.

Děs a katastrofa. Ransdorf byl na Ukrajině a detailně popsal, co tam viděl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloslav Ransdorf

„Primátor města Doněcka Alexandr Lukjančenko, který je mezi lidmi v Doněcku velice populární a kterému pro změnu dělali problémy 'separatisté', informoval, že 95 % dětí v Doněcku nedostalo dokumenty k nastávajícímu novému školnímu roku, protože kvůli válečnému konfliktu nefungují poštovní služby. Ve 161 místních školách, do kterých v době míru chodilo 70 tisíc dětí, je nedostatek učitelů, protože kdo mohl, ten město opustil,“ napsal europoslanec. Dodal navíc, že podle všeho neexistuje žádný plán B, který by měl dětem pomoci.

Lidé kritizují válku i kvůli daním

Českým čtenářům komunistický politik také prozradil, že doněcký primátor promluvil i o počtu mrtvých. Na jednoho padlého ozbrojence prý připadá deset až patnáct mrtvých civilistů. Neoficiální odhady říkají, že město opustilo asi 400 tisíc lidí. A uprchlíci trpí, ukrajinský stát jim podle Ransdorfa není schopen pomoci. Jde prý o humanitární katastrofu.

Europoslanec prý také vystupoval v ukrajinské televizi, a ačkoli se prý moderátor snažil vést debatu o zlých Rusech a hodných Američanech, Ransdorf podle vlastních slov zůstával u humanitární krize. Odmítá se prý nechat zavléct do debaty, kdo je vinen.

„Lidé kritizují válku i proto, že je nebývalá drahota. Hrubý domácí produkt za první pololetí klesl o 6,8 %, v srpnu už se mluví o 9 %. A to je průměrný plat 2 500 - 3 000 hriven, přičemž dolar je nyní 13 hriven. Vláda navíc uvalila daň z příjmu pro účely vedení války ve výši 1,5 %,“ pokračuje v popisu Ransdorf. Na Ukrajině neustále sílí odpor proti pokračování bojů. Odpor roste i navzdory tomu, že média ze všech sil šíří prozápadní nálady. Prezident Petro Porošenko podle Ransdorfa ztrácí na popularitě, protože se mu nedaří splnit základní slib - ukončit válku.

„Na závěr fóra jsem byl veřejně požádán, abych v Evropském parlamentu naléhavě upozornil na humanitární katastrofu, která na východě Ukrajiny existuje. Ano, udělám to. A zkusím i další kroky. V zóně bojů žijí čtyři miliony lidí, kteří potřebují mír,“ uzavírá komunistický europoslanec.

  • Podrobná zpráva europoslance Ransdorfa o dění na Ukrajině ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…