Desítky lidí ve Vilniusu demonstrovaly proti norské sociálce

30.05.2015 16:17

Několik desítek lidí dnes v litevské metropoli demonstrovalo před norským velvyslanectví proti údajné šikaně rodin a jejich dětí ze strany sociálních úřadů v Norsku. Informovala o tom litevská televize LRT. Obdobný protest se dnes konal i v České republice, kde účastníci akce poukazovali hlavně na případ Evy Michalákové, které úřady v Norsku odebraly dva syny.

Desítky lidí ve Vilniusu demonstrovaly proti norské sociálce
Foto: Vít Hassan
Popisek: Demonstrace v Brně

Občanská organizace hájící zájmy litevských rodičů VKTF uvedla, že cílem protestu bylo upozornit na sporné případy s dodržováním práv dětí ze strany norské sociální služby. Účastníci protestu u sídla ambasády položili růže. Norské velvyslanectví ve Vilniusu v reakci na demonstraci uvedlo, že spor týkající se norské sociální služby Barnevernet je výsledkem dezinformací. 
   
V Praze a Brně se dnes pochodů na podporu rodin, z nichž norská sociální služba odebrala děti, zúčastnily téměř tři stovky lidí. 
   
Barnevernet v poslední době čelí rozsáhlé zahraniční kritice za to, že údajně bez náležitých důkazů odebírá děti cizinců. To je i případ českých bratrů Michalákových, který v České republice přitahuje velkou mediální pozornost. Českým rodičům úřady bratry odebraly v květnu 2011 kvůli podezření na násilí a zanedbávání. Rozhodnutí sociální služby potvrdil soud, policie ale případ odložila a žádné obvinění nepadlo. Chlapci nyní vyrůstají odděleně ve dvou pěstounských rodinách. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…