Desítky raket na ukrajinskou energetiku. Ruský energetický teror zvládneme, věří však Kyjev

10.02.2023 21:25

Rusko v pátek zahájilo novou vlnu raketových úderů na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, což mělo na následek výpadky elektřiny pro miliony lidí na většině ukrajinského území. Vedle řízených střel měli Rusové na Ukrajinu útočit během noci a dopoledne též útočnými drony či raketami S-300. „Vydrželi jsme přes desítky útoků… Úspěšně tuto topnou sezonu zvládneme,“ ubezpečuje ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Tamní letectvo podle agentury Reuters uvedlo, že se mělo podařit sestřelit až 61 řízených střel ze 71 vypálených.

Desítky raket na ukrajinskou energetiku. Ruský energetický teror zvládneme, věří však Kyjev
Foto: Repro Twitter
Popisek: Centrum Kyjeva po raketových útocích (2022)

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21900 lidí
Ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko podle agentury Reuters uvedl, že během ruského pátečního útočení byla v šesti ukrajinských regionech zasažena zařízení na výrobu elektřiny z tepelné a vodní energie a infrastruktura vysokého napětí, což si vyžádalo nouzové vypnutí elektřiny na většině území země. „Nejsložitější situace je v Záporožské, Charkovské a Chmelnické oblasti,“ jmenoval regiony na jihovýchodě, severovýchodě a západě Ukrajiny.

„Díky úspěšné práci sil protivzdušné obrany a včasným technickým opatřením se podařilo zachovat celistvost energetického systému Ukrajiny. Energetici nepřetržitě pracují na obnovení dodávek energie,“ doplnil Haluščenko.

DTEK, největší ukrajinská soukromá energetická společnost, pak v pátek uvedla, že čtyři její tepelné elektrárny byly poškozeny a dva energetici zraněni. Zasaženy měly být též dodávky vody.

Gubernátor Charkovské oblasti Oleh Synehubov informoval o osmi zraněných.

Britská BBC též s odkazem na moldavské a ukrajinské představitele upozornila, že při posledním ruském leteckém útoku na Ukrajinu rakety překročily moldavský vzdušný prostor. Přestože se předtím ze strany Ukrajiny spekulovalo i o přeletu ruských raket nad rumunským vzdušným prostorem, Bukurešť tuto informaci dementovala.

Moldavské ministerstvo obrany přelet ruských raket za označilo „narušení“ svého vzdušného prostoru a předvolalo si ruského velvyslance k podání vysvětlení, stejně jak to učinilo při obdobném incidentu v říjnu.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal pak dnešní masivní ruské raketové útoky podle ČTK na svém kanálu na Telegramu označil za „další pokus zničit ukrajinský energetický systém a připravit Ukrajince o světlo, teplo a vodu“.

„Kvůli ustavičným útokům jsou poškozeny téměř dvě desítky energetických bloků tepelných elektráren. Připočítáme-li k tomu skutečnost, že část našich energetických objektů je okupována, tak Ukrajina dočasně přišla o 44 % výroby elektřiny z jádra, 75 % kapacit tepelných elektráren a 33 % tepláren,“ řekl Šmyhal na jednání vlády podle agentury Interfax-Ukrajina. „Nehledě na tento teror, většina Ukrajinců má teplo, vodu a světlo. Pokračují opravy a máme dost zdrojů do konce zimy, od partnerů dostáváme generátory a další zařízení. Vydrželi jsme přes desítky útoků během 123 dnů energetického terorismu a úspěšně tuto topnou sezonu zvládneme,“ dodal Šmyhal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…