Desítky tisíc lidí na Václaváku: Z obrazovky na tři minuty promluvil Zelenskyj. Pak rychle odešel

04.03.2022 18:50

Prostřednictvím telemostu promluvil k plnému Václavskému náměstí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Lidé zde vyjadřují nesouhlas s ruskou invazí do jeho země. Akci pořádá Milion chvilek.

Desítky tisíc lidí na Václaváku: Z obrazovky na tři minuty promluvil Zelenskyj. Pak rychle odešel
Foto: Screen: Facebook
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil přes telemost.

„Přeji vám vše dobré,“ začal za potlesku sledujících Zelenskyj. Pozdrav sláva Ukrajině podle jeho slov přechází do každodenní mluvy. „Kterou se zdravíme, a to od ruského vpádu, kdy chráníme své domovy před ruskou válkou a agresí,“ zmínil.

„Dnes vojáci, kteří slouží naší zemi a jiní zase slouží jako lékaři se skalpelem, další pracují na ochraně dětí a jejich rodin. Toto je naše srdce, srdce Ukrajiny, které stojí proti zlu,“ shrnul dění v zemi a uvedl, že má tři minuty k proslovu.

„Tuto první minutu bych chtěl věnovat mlčení, tichu za ty, kteří padli v boji za naši zemi. Ty, kdo vykonali hrdinské skutky v různých oblastech, kde chránili svou vlast. Vzpomeňme na ně. Ať odpočívají v pokoji,“ řekl a sklonil se nad stůl.

„Druhou minutu chci věnovat památce našich občanů, civilistů, dospělých i dětí, jejich stovkám, kteří obětovali životy za svou vlast. Vzpomeňme na ně minutou ticha,“ řekl a opět držel minutu ticha.

„A třetí minutu bych chtěl věnovat vám. Lidem Evropy. Nechci, abyste mlčeli. Vycházejte na ulice, podporujte Ukrajinu. Jestli nevydrží Ukrajina, nevydrží Evropa. Jestliže my padneme, padnete i vy. Nemlčte, nepřehlížejte to, co se děje. Podporujte Ukrajinu. A jestliže zvítězíme, a jsem si jist, že zvítězíme, bude to vítězství pro celý demokratický svět. Bude to vítězství svobody nad otroctvím, světla nad tmou,“ poděkoval v závěru Zelenskyj všem. 

Před Zelenským vystoupil například také kněz Tomáš Halík. „Dnešní vládce Ruska chtěl po vzoru Hitlerovy bleskové války zničit Ukrajinu. A pokud Ukrajina kapituluje, je odhodlán jít dál, a vidíme, že nemá žádné zábrany. Ukrajina však dává celému světu lekci hrdinství,“ poznamenal Halík.

„Jejich skvělý prezident ukazuje světu, co to znamená být velkým politikem či velkým státníkem. Obětovat vše za svůj stát, za svoji vlast. Za toto úsilí odvrátit agresora by zasloužil Nobelovu cenu míru,“ dodal Halík.

„Svoboda Ukrajiny nesmí padnout, povzbudilo by to diktátory po celém světě,“ zmínil také kněz a podotkl, že Ukrajinci v současné době dávají příklad celému světu. „Nenecháme bez podpory jejich boj. Brzy nás čeká předsednictví EU, ukažme se jako dobří vlastenci, dobří Evropané. Ukažme, že tyto dvě hodnoty spolu bytostně souvisejí,“ uzavřel Halík se zvoláním sláva Ukrajině.

Před zaplněným Václavským náměstím vystoupil také herec Milan Šteindler společně s ostatními divadelníky z divadla Sklep. „Cílem války není padnout za vlast, ale donutit ty druhé parchanty, aby padli za tu svou. A v tom Ukrajinu podporujeme,“ citoval Šteindler generála Pattona.

Jeho slova pak doplnil i herec Tomáš Hanák. „Určitě tu větu znáte. Není čas na hrdinství. Taková pragmatická, rozumná. Ukrajina nám ukazuje, že vždycky je čas na hrdinství. Vyjadřujeme podporu Ukrajině, možná i s malou špetičkou závisti, že se nesklonila. A chceme tu podporu vyjádřit v téhle chvíli tím, že smekneme a skloníme se my před Ukrajinou a jejími lidmi,“ sdělil. 

Závěrečný zpěv české hymny pak patřil zpěvačce Martě Jandové, na níž bylo vidět patrné dojetí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …