Detaily z vyšetření Bidena. Rok 2022. Ani si nevzpomněl, kdy byl viceprezident

15.03.2024 11:09

Během vyšetřování a výslechů okolo kauzy zadržování tajných dokumentů prezident Spojených států amerických Joe Biden trpěl výpadky paměti. Nevzpomínal si na rok úmrtí svého syna Beaua Bidena, ani na období, kdy vykonával funkci viceprezidenta během prezidentství Baracka Obamy. Tento výslech byl veden už v roce 2022.

Detaily z vyšetření Bidena. Rok 2022. Ani si nevzpomněl, kdy byl viceprezident
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident USA Joe Biden s poznámkami v ruce

V bývalé kanceláři ve Washingtonu současného prezidenta Spojených států amerických Joea Bidena se mezi listopadem 2022 a lednem 2023 našly tajné vládní dokumenty z doby, kdy byl viceprezidentem Baracka Obamy a působil v Senátu USA. Případem se zabývala i FBI. V lednu 2023 byl jmenován zvláštním poradcem advokát Robert Hur, aby vyšetřil „možné neoprávněné vynášení a uchovávání utajovaných dokumentů nebo jiných záznamů“.

Ve zprávě z 5. února 2024 Robert Hur uvedl, že se obává, že kdyby se případ dostal k soudu, prezentoval by se Biden porotě coby „sympatický, dobře naladěný starší muž se špatnou pamětí“ a bylo by tak obtížné porotu přesvědčit o tom, že by ho měla odsoudit za „závažný trestný čin, který vyžaduje duševní stav úmyslného jednání“.

Ve zprávě Hur došel k závěru, že důkazy tak nejsou dostatečné k odsouzení. „Dospěli jsme k závěru, že důkazy nejsou dostatečné pro odsouzení, a nedoporučujeme stíhat pana Bidena za uchovávání utajovaných afghánských dokumentů,“ stojí ve zprávě.

Podle stejné zprávy byla paměť amerického prezidenta ve velmi špatném stavu. Při výslechu měl Biden trpět vážnými výpadky paměti. Podle Hura si Biden nedokázal vzpomenout ani na úmrtí svého syna Beaua Bidena, který v důsledku relapsu nádoru zemřel v 30. května 2015.

Podle 258stránkového přepisu, do něhož měl možnost nahlédnout deník Forbes a který byl zveřejněn před soudním výborem Sněmovny reprezentantů, Biden měl požádat advokáta Hura, aby mu datum úmrtí svého syna upřesnil.

„Ve kterém měsíci Beau zemřel?“ ptal se Biden během několikahodinového sezení z 8. května 2022. „Ach bože, 30. května,“ vzpomněl si a nakonec mu tak musel být připomenut pouze rok úmrtí.

Biden pochybení odmítá. „Kromě toho vím, že je ve zprávě věnována pozornost některým formulacím o mém vzpomínání na události. Je tam dokonce zmínka o tom, že si nepamatuji, kdy můj syn zemřel. Jak se to sakra opovažuje vznášet. Upřímně řečeno, když mi tu otázku položili, říkal jsem si, že jim do toho nic není,“ zlobil se americký prezident. „Pravdou je, že jsem během dvou dnů absolvoval pět hodin rozhovorů, které se týkaly událostí před 40 lety.  Současně jsem řídil mezinárodní krizi.“

Podle Hura a přepisu rozhovorů datum úmrtí jeho syna doopravdy nebylo jediným datem, na které si Biden nemohl vzpomenout. Nejistý si byl i tím, kdy skončil ve funkci viceprezidenta („bylo to 2013, kdy jsem přestal být viceprezidentem?“). Právník ho opravil, že se jednalo o rok 2017.

Biden při obhajobě svého nakládání s utajovanými dokumenty po odchodu z funkce opakovaně vyšetřovatelům ministerstva spravedlnosti řekl, že si nebyl vědom toho, že se utajované dokumenty nacházejí v jeho osobní rezidenci v Delawaru a soukromé kanceláři ve Washingtonu a sám sebe označil za neorganizovaného a tvrdil, že vyřizování svých spisů nechal na svých zaměstnancích.

Právník Hur svůj popis prezidentova duševního stavu před výborem obhajoval a označil jej za „nezbytný, přesný a spravedlivý“, a tvrdil, že „prezident sám během rozhovoru zpochybnil svou paměť“.

Joe Biden v únoru 2024 podstoupil lékařskou prohlídku. Podle lékařské zprávy z prohlídky je Biden „zdravý, aktivní, statný 81letý muž, který je i nadále schopen úspěšně vykonávat prezidentské povinnosti“. Součástí prohlídky nicméně nebyl kognitivní test.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…