Detenční ústav ve Vidnavě nebude. Díky amnestii je málo vězňů

15.04.2013 18:22

Ministerstvo spravedlnosti definitivně ustoupilo od záměru zřídit detenční ústav ve Vidnavě na Jesenicku. Důvodem je amnestie a s ní spojený úbytek vězňů. ČTK to sdělila mluvčí úřadu Štěpánka Čechová.

Detenční ústav ve Vidnavě nebude. Díky amnestii je málo vězňů
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v pořadu Události, komentáře

"Souhlasíme s názorem Vězeňské služby, že po amnestii, která významně ulevila přeplněnosti věznic, by i částečná realizace původního záměru byla nehospodárná," uvedla mluvčí. Podle původních plánů měl ve Vidnavě vzniknout detenční ústav s kapacitou zhruba 250 chovanců. Rekonstrukce rozlehlého objektu, který Vězeňská služba zakoupila za 29 milionů korun, by si vyžádala investici 270 milionů. Ministerstvo už loni na podzim přiznalo, že na přestavbu bývalého kněžského semináře nemá peníze.

Starostka Vidnavy Eva Pavličíková si dnešní rozhodnutí na ministerstvu vyslechla osobně. "Je to obrovské zklamání, nejen pro Vidnavu, ale i pro jesenický okres. Vkládali jsme do toho velkou naději, přislíbeno bylo až 200 pracovních míst. Bohužel naděje na další nová pracovní místa v našem okrese není," řekla ČTK. Právě vytvoření nových pracovních míst si od vzniku detenčního ústavu či věznice slibovali místní, kteří projekt podpořili i v referendu.

Čechová dnes upozornila, že Vězeňská služba má nyní případně k dispozici tři jiné objekty - ve Velkých Přílepech u Prahy, Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku a v Poštorné u Břeclavi. K zakonzervování těchto poboček věznic ministerstvo přistoupilo rovněž v souvislosti s amnestií. Podle úřadu jsou objekty v mnohem lepším technickém stavu a nevyžadují tak zásadní investice jako Vidnava. Ministerstvo už dříve uvedlo, že zakonzervování poboček je dočasné, v budoucnu se mají otevřít v závislosti na rostoucím počtu vězňů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…