Děti narozené na Nový rok dostanou v Pardubickém kraji dárky

23.12.2019 9:55

První děti narozené v Pardubickém kraji v novém roce dostanou od radnic a hejtmanství dárky nebo peníze. Tradici dodržují samosprávy dlouhodobě. Některá města dají dárek dětem narozeným 1. ledna bez ohledu na to, odkud jsou, jiná města čekají na novorozeňátka, která u nich budou mít trvalé bydliště, zjistila v anketě ČTK.

Děti narozené na Nový rok dostanou v Pardubickém kraji dárky
Foto: Pardubická nemocnice
Popisek: Jedna z částí Pardubické nemocnice.

První občan Chrudimi narozený v novém roce dostane od města 5 000 korun nebo třeba pamětní list. „Nebývá to hned 1. ledna, loni jsme měli prvního občánka až 4. ledna,“ řekl mluvčí chrudimské radnice Aleš Prokopec.

Stejně postupují ve Svitavách. Dárek dostává až matka s trvalým pobytem ve městě. Město Svitavy první narozené miminko, respektive jeho rodičku obdaruje květinou a symbolickým šekem v hodnotě 1 000 korun na nákup zboží, kterou může uplatnit v prodejně DM Drogerie Svitavy, řekl mluvčí města Jiří Johanides.

V Ústí nad Orlicí se na první dítě narozené v Orlickoústecké nemocnici speciálně nepřipravují. Porodnice přijímá rodičky z různých měst a v posledních letech miminko narozené 1. ledna nebylo z Ústí nad Orlicí, řekl ČTK starosta Petr Hájek (Oušťáci). „Pokud se nám na Nový rok narodí první občánek, připravíme mu dárkovou tašku s praktickými dárky i upomínkovými předměty,“ dodal Hájek.

Zástupci města Pardubice tradičně dávají dětem přívěsky. Všechna miminka narozená 1. ledna obdrží zlatý přívěsek s kozorohem, první novorozeně navíc zlatý řetízek, uvedla Iveta Koubková z tiskového úseku radnice.

Pardubický kraj je nejštědřejší. Obdaruje první narozenou dívku i prvního narozeného chlapce částkou 10 000 korun. „K tomu samozřejmě dáváme miminkům drobný dárek,“ uvedl mluvčí kraje Dominik Barták.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…