Děti zadlužujeme, abychom měli inflaci. Ekonom si ťuká na čelo

21.04.2023 18:35 | Ze sítí

Ekonom Petr Bartoň upozorňuje, že jsme v míře zadlužení za rok 2022 nejhorší v celé Evropě. Přitom právě zadlužení šponuje nahoru ceny jídla, bydlení, investic a všeho dalšího. „Půjčujeme si od našich dětí, jen abychom si ještě více zvýšili inflaci,“ tvrdí Bartoň s tím, že by česká vláda měla začít šetřit.

Děti zadlužujeme, abychom měli inflaci. Ekonom si ťuká na čelo
Foto: Screen: Prostor X
Popisek: Petr Bartoň

Bartoň na Twitteru sdílí graf, z nějž je patrné, že za rok 2022 se Česká republika zadlužila nejvíce ze všech zemí Evropy. „Do včera jsme byli JEDINOU evropskou zemí, která se ZADLUŽILA za poslední rok. Všichni ostatní se oddlužují. Podle dnešních čísel Eurostatu malinko zvýšilo své zadlužení i FI a EE, ale CZ se stále zadlužuje nejrychleji. Zadlužení zdražuje všechno. Jídlo, bydlení i investice,“ vysvětluje Bartoň. Další zadlužování je podle něj proinflační.

 

 

„Půjčujeme si od našich dětí, jen abychom si ještě více zvýšili inflaci. Vám to někomu, jak jste tady, dává smysl? Zadlužení přesouvá útraty lidí z budoucnosti (kdy to budou muset splatit) do dneška. Do přesně toho dneška, kde už ale máme vysokou inflaci podporovanou útratami,“ tvrdí ekonom, že nejlepší cestou z krize je potřeba snížení výdajů, aby dále nerostl státní dluh.  

 

 

Bartoň v dalším tweetu dodává, že s oddlužením nepomůže ani přijetí eura, jak by mohl někdo navrhnout. „A než se tu rozvinou nesmysly, že by v oddlužení pomohlo přijetí eura: Když si srovnáte červenou a žlutou čárku, zjistíte, že NEeurozemě se oddlužují rychleji než eurozemě. Navzdory tomu, že v sobě mají bumbrlíčka Česko, které NEeurovým zemím tu statistiku ještě výrazně kazí,“ dodává hlavní ekonom investiční skupiny Natland.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…