Dezinformační hysterie. Pirát Michálek dostal naloženo přímo z koalice

11.07.2022 18:13

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) se ve svém facebookovém příspěvku věnuje dezinformacím a boji proti nim. On sám „dezinformační hysterii“ považuje za největší riziko pro svobodu slova a projevu od roku 1989.

Dezinformační hysterie. Pirát Michálek dostal naloženo přímo z koalice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Michálek

„Piráti jako volnomyšlenkářští liberálové, prosazující svobodný internet bez hranic? Ale kdeže… Pirát Michálek interpeluje (!) premiéra vlastní vlády, aby přidal jak peníze, tak lidi na boj proti ‚dezinformacím‘,“ zmínil Zahradil ve svém příspěvku.

„Pirátka Gregorová se nechala v Evropském parlamentu slyšet, že boj proti „dezinformacím“ považuje za svou osobní prioritu v rámci českého předsednictví. Samozřejmě, Piráti v tom nejsou sami, sekundují jim další,“ dodal.

„A já říkám, že celou tuhle ‚dezinformační‘ hysterii považuji za největší riziko pro svobodu slova a projevu od roku 1989 a že je to třeba pečlivě hlídat. Má tento problém reálné základy? Které zájmové skupiny a instituce tuto agendu nejvíc tlačí, a proč? Jaká se v ní skrývají konkrétní nebezpečí?“ ptá se Zahradil – a odpovídá na videu z konference o svobodě projevu.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

„Skutečně si myslím, že boj proti dezinformacím nebo boj proti fake news je riziko - a skrývá se v tom riziko nejnebezpečnějšího útoku na svobodu od listopadu 1989. A stejně jako kdysi, i tohle má své ideology, své teoretiky, má to své hlásné trouby a propagandisty a má to také své pěšáky a řekněme užitečné idioty. Nám se tady potkává jevů zároveň. Jednak žijeme v atmosféře podivného stihomamu a konspiračních teorií. Nepopírám, že to vše má reálný základ, určitě existují organizovaní a placení trollové, trollí brigády, existuje zahraniční propaganda, existuje špionáž. To jsou jevy, které tady byly vždycky a vždycky tady budou. Ale ta míra, ve které se to dnes zdůrazňuje, tak je prostě značně přefouknutá,“ zmiňuje Zahradil na videu. 

Hovořil také o konkurenčním boji médií. „Média hlavního proudu za poslední léta poztrácela dominanci na tom mediálním trhu a poztrácela také přesvědčivost, poztrácela věrohodnost. A myslím, že dnes je nepochybně vidět, že se regulacemi, které mají být vytvářeny na základě boje proti dezinformacím nebo fake news, takže se těmito regulacemi snaží omezit konkurenci na mediálním trhu, pod těmito záminkami,“ dodal Zahradil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…