Dezinformátoři mají stále navrch, burcoval z ČT bijec trollů Vrabel. Sofistikované falešné zprávy nám zcela ovládnou mysl...

12.04.2022 20:09 | On-line

České tajné služby označují dezinformace za jedny z nejzávažnějších rizik současnosti. Po vyhoštění většiny ruských diplomatů začali Rusové podle BIS využívat tzv. pátou kolonu, která šíří lži a snaží se otočit veřejné mínění proruským směrem. „Pátá kolona jsou užiteční idioti, jsou to lidé z Hradu, prezident Zeman, Nejedlý, který měl v mobilu Putina,“ uvedl v Interview ČT24 datový analytik a odborník na dezinformace František Vrabel. Rusům podle jeho slov jde o rozvrat našeho ústavního systému.

Dezinformátoři mají stále navrch, burcoval z ČT bijec trollů Vrabel. Sofistikované falešné zprávy nám zcela ovládnou mysl...
Foto: Repro: ČT24
Popisek: Odborník na dezinformace František Vrabel přadstavuje nebezpečné dezinformační servery

„Jsme na vrcholu dezinformační války a ten vrchol už běží nějakou dobu,“ uvedl Vrabel, v jaké fázi se v rámci šíření dezinformací Česko v současnosti ocitá. „Rusové proti nám vedou dezinformační válku už dlouhé roky, teprve nyní je to tak viditelné,“ řekl v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajině.

Stále podle něj mají navrch dezinformátoři nad těmi, kteří proti nim bojují. „Dezinformátoři mají bohužel stále navrch, a tím pádem i Rusko,“ doplnil datový analytik.

Varoval, že sofistikované falešné zprávy mohou v budoucnu zcela ovládnout naše mysli. Obává se, že nejsme na dobré cestě tomu zabránit. „Bohužel zde nejsem optimistou, než si veřejnost a politici uvědomí, v čem je zakopán pes a jak nebezpečný problém to je, tak se budeme čím dal víc posouvat na kraj propasti,“ pokračoval Vrabel.

„Zakopaný pes je v tom, že stále převažuje přesvědčení a chápání situace, že bychom měli proti dezinformacím bojovat a že v jádru problému jsou dezinformace.

Ale tak to skutečně není. Opomíjí se její dlouhodobost a to, že Ruská federace proti nám vede dlouhodobé dezinformační úsilí. Pomalu vtahuje do toho falešného a virtuálního světa, který s naším ústavním pořádkem nemá nic společného. Vytahuje naše občany z demokratického světa, mnozí ho začínají chápat a někteří už chápou tento svět jako něco nepřátelského, něco, co by se mělo změnit,“ upozornil expert na dezinformace.

„Patá kolona“, to jsou lidé z Hradu

Ředitel BIS v pondělí uvedl, že dezinformace jsou jedním z nejzávažnějších rizik současnosti.

V čem je toto riziko podle Vrabela tak nebezpečné? „Je to zpoza řízeno Ruskou federací a jejími tajnými službami. Jejich dlouhodobým cílem a těch, kteří to v Česku šíří, ta pátá kolona, to jsou povětšinou užiteční idioti jejich žargonu nebo jsou to bezskrupulózní podnikatelé.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84643 lidí
To, o co Rusům jde, je rozvrátit nás ústavní systém, aby se náš demokratický systém rozpadl, je to přímý útok proti naší ústavnosti. A proto lidé, kteří mají ochranu ústavy v popisu práce, jako třeba BIS, proti tomu bojují a upozorňují na to,“ dodal Vrabel.

Věnoval se ještě tzv. ruské páté koloně: „To nejsou lidé, kteří podlehli nějaké dezinformaci. Ne. Oni jsou obětí toho dlouhodobého dezinformačního proudu. Jsou obětí dezinformačního viru, který se vytvořil v tajných laboratořích v Moskvě,“ řekl metaforicky s tím, že tito lidé tomu věří a jsou přesvědčení, že svět je řízen elitou, která se chce zbavit lidí, jako tomu bylo například s covidem. „Oni i věří, že politiku v Americe řídí pedofilní sekta, v níž jsou kanibalové apod.,“ pousmál se Vrabel nad tím, že tito lidé žijí ve zcela jiném světě.

„Rusům se povedlo vytáhnout ty lidi z reálného světa a přeprogramovat tu jejich mysl. Většina lidí páté kolony tomuhle všemu zcela podlehla, jsou toho tak plní, že musejí tyhle informace šířit dál,“ řekl k páté koloně pracující ve prospěch Ruska.

V páté koloně jsou podle něj i lidé z Hradu: „Patří sem nepochybně i politici, kteří jsou ve Sněmovně, a nejenom ti, patří sem především ti, co jsou na Hradě. Prezident Zeman bohužel dlouhodobě pracoval ve prospěch ruské propagandistické mašinerie a té nepřátelské propagandy a dezinformací. A nevěřím tomu, že by to dělal nevědomě,“ zdůraznil.

Věří nyní tomu, že se Zemanův pohled změnil a že to, co nyní říká, když odsuzuje Rusko za agresi na Ukrajině, myslí vážně? „Je to protřelý politik, který se v minulosti neštítil žádné lži ve prospěch cizí mocnosti, pochopil nyní, že by jinak ztratil veškerou úctu, kterou v Česku u svých podporovatelů ještě má. Nechtěl odejít z úřadu jako ten, který ztratil veškerou čest,“ myslí si Vrabel.

Lidé Zemanovi podle něj změnu rétoriky vůči Rusku nevěří: „Ta věc je tak do očí bijící a černobílá, to, že si okolo sebe nechává lidi, kteří dlouhodobě ve prospěch Ruska pracují a nijak to nezakrývají. Nejedlý donedávna míval na svém mobilu válečného zločince Putina. Žil několik let v Rusku a Hrad odmítá sdělit, co tam vlastně dělal. Myslím si, že velká většina občanů změně toho kurzu Hradu a jeho čistotě nevěří,“ doplnil Vrabel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…