Dialyzační jednotky, invalidní vozíky, sušené mléko. Česko vyslalo do Sýrie další humanitární pomoc

10.10.2016 6:14

Česko vyslalo do Sýrie letecky další humanitární pomoc, která navazuje na červnovou zásilku humanitární pomoci za tři miliony korun. Armádní letoun CASA v sobotu do země zmítané občanskou válkou přepravil několik dialyzačních jednotek, invalidní vozíky a sušené mléko ze státních hmotných rezerv. Další lety budou následovat v příštích dnech. Pomoc převezme Syrský arabský červený půlměsíc. ČTK to řekla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Dialyzační jednotky, invalidní vozíky, sušené mléko. Česko vyslalo do Sýrie další humanitární pomoc
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc.
Popisek: bojovníci fronty al Nusra

S nynější zásilkou do Sýrie odletěl i náměstek ministra zahraničí Lukáš Kaucký. Podle Lagronové se v příštích dnech potká se syrskými oficiálními reprezentanty.

O mimořádné humanitární pomoci z Česka pro Sýrii ve dvou dodávkách dohromady přibližně za čtyři miliony korun informoval v dubnu náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa po jednání se svým syrským protějškem Fajsalem Mikdádem. Zdravotnické pomůcky a materiál by se měl dostat i do těžko přístupných konfliktních zón. V červnové letecké dodávce Syrský arabský červený půlměsíc dostal mobilní kuchyně, invalidní vozíky, berle, chodítka a speciální obvazy.

Česká vláda pak v červnu pro Sýrii schválila humanitární, rozvojovou a rekonstrukční pomoc dohromady za 195 milionů korun do roku 2019. Pomoc by se mimo jiné měla zaměřit na podporu vzdělávání či obnovu zdravotnických, vzdělávacích a sociálních zařízení.

Česká republika poskytuje humanitární pomoc obyvatelstvu uvnitř Sýrie i syrským uprchlíkům v regionu od počátku konfliktu. Od roku 2012 do loňska bylo na pomoc obyvatelstvu Sýrie a syrským uprchlíkům v okolních zemích z humanitárního rozpočtu českého ministerstva zahraničí vynaloženo více než 100 milionů Kč.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…