Dienstbier: ČR by měla sama oprávněným žadatelům nabídnout azyl

24.09.2015 18:58

Česká republika by podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) měla sama aktivně začít s uprchlíky pracovat. Do nově vzniklých středisek v hraničních státech, kde by běženci o azyl v EU žádali, by měla poslat své úředníky. Ti by s oprávněnými žadateli už na místě pracovali a nabídli jim v Česku ochranu. Dienstbier to dnes řekl v rozhovoru s ČTK.

Dienstbier: ČR by měla sama oprávněným žadatelům nabídnout azyl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier

"ČR by se k situaci měla ideálně postavit sama tak, že k řešení přistoupí aktivně a sama bude azylantům nabízet možnost pobytu včetně integračních kroků. Nemělo by být naší ambicí zacházet s cizinci tak, aby si mezi sebou sdělili, že se mají zdaleka vyhnout ČR, ale spíš se aktivně snažit jim nabídnout - určitému počtu, který je pro nás dobře zvladatelný - možnost pobytu a užívání ochrany," uvedl ministr.

Evropská azylová agentura

Na vytvoření takzvaných hotspotů neboli běženeckých center v Itálii a Řecku se dnes nad ránem dohodli lídři EU. Střediska by měla začít fungovat do konce listopadu, žadatelé o azyl by se v nich registrovali. Podle německé kancléřky Angely Merkelové by taková zařízení mohla být i v dalších zemích. Ministři vnitra EU už v úterý odhlasovali kvóty na přerozdělení uprchlíků. ČR kvóty odmítala, upřednostňovala dobrovolnou pomoc. Podle Dienstbiera by bylo v té době na místě nabídnout konkrétní představu.

Ministr řekl, že by se azylová procedura v EU měla sjednotit a měla by se vytvořit evropská azylová agentura. Rozhodovala by o poskytnutí azylu oprávněným žadatelů. "Tato pozice stejně vyžaduje, aby se členské státy postaraly o ty, kterým bude azyl poskytnut," podotkl Dientbier. Podle něj se tak unie nevyhne debatě o přerozdělování.

Členské státy by měly vyslat do běženeckých center své úředníky, kteří by na místě s lidmi jednali a nabídli jim pomoc. Otálet by neměla ani ČR a měla by k věci přistoupit aktivně, míní ministr. Podle něj by aktivní přístup měl i výhody. "Nebudeme čekat, kdo na nás 'zbyde', ale také si vybereme ty, které jsme třeba právě schopni zaměstnat a lépe integrovat, a předejít tak napětí či - pro pragmatičtěji uvažující - zbytečným výdajům ze státního rozpočtu," dodal ministr.

Poukázal na nedávné vyjádření Svazu průmyslu a dopravy, podle něhož by podniky nyní daly práci 5000 uprchlíků. Dientbier minulý týden řekl, že by tak celkový počet s rodinnými příslušníky mohl v tuto chvíli činit 7000 až 15.000 lidí.

Vedle integrace cizinců je podle něj třeba pracovat i na bourání předsudků. "Ten strach v naší společnosti je naprosto zbytečný. Je dán vlastně jen tím, že lidé nedostávají vyvážené informace a naopak se na té situaci přiživují i někteří doopravdy hodně vysoce postavení politici," řekl ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…