Dienstbier ml. to má v ČSSD těžké. Pokoušel se shodit Zemana

13.09.2010 7:41

Jiří Dienstbier ml. reprezentuje jednu z vývojových možností ČSSD. Mají ho rádi členové soc. dem., kteří tíhnou k liberálnějším postojům navazujícím na předlistopadový disent. Dienstbier ml. v disentu působil i přes jeho věk, komentoval pro deník Právo Alexandr Mitrofanov.

Dienstbier ml. to má v ČSSD těžké. Pokoušel se shodit Zemana

"Vyrůstal v prostředí, kde nejenže politika byla denní diskusí, ale měl každou chvíli na talíři domovní prohlídky a příbuzné v kriminále, takže tu politiku měl konkretizovanou," řekl jeho otec Jiří Dienstbier st.

Jiří Dienstbier ml. není hvězda ČSSD. Před deseti letech chtěl kandidovat na post šéfa Mladých soiálních demokratů. A měl své odpůrce v samotné ČSSD. Spolu s otcem, který byl spolupředsedou, a také mimo jiné Davidem Rathem, který byl místopředsedou, dlel Dienstbier ml. nějaký čas ve straně jménem SD-LSNS, což byl nepovedený kočkopes liberálů a národovců.

Chtěl odvolat Zemana

Dienstbier ml. se dokonce snažil odvolat tehdejšího předsedu vlády Miloše Zemana. Nezískal ovšem podporu.

Čtěte také:
Dienstbier mladší a Zeman: To je podoba

Dnes jedná nekonfrontačně, ale zásadově. Jiří Dienstbier ml. je hotový politik, po kterém by mohla ČSSD sáhnout, až bude příští rok obsazovat svá vedoucí místa. Mohl by se svým mottem Svoboda a důstojnost pro všechny přitáhnout k soc. dem. více voličů podobného smýšlení než celá nepovedená modernizace.

Má to ale dva háčky. Liberál je pro nezanedbatelné množství členů a příznivců ČSSD označení pro cizáka, který nehájí skutečné zájmy pracujících. Kromě toho bude další postup Dienstbiera ml. přímo závislý na výsledku soc. dem. v Praze. Tam ovšem nikdy příliš úspěšná nebyla.

Čtěte také: Dienstbier ml. primátorem? Proč ne, všechno zařídí 
                 
Dienstbier ml. a Zeman. To je podoba

Fotokoláž: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: van

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…