Dienstbier se znovu otřel o téma zákazu KSČM

25.05.2012 20:30

Komunistická strana je podle prezidentského kandidáta sociální demokracie Jiřího Dienstbiera ústavním problémem, který by měla vláda vyřešit. Uvedl to v odpovědi při internetové diskusi s občany na cssd.cz.

Dienstbier se znovu otřel o téma zákazu KSČM
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor za ČSSD Jiří Dienstbier

Diskuse o spolupráci s komunisty je podle senátora a místopředsedy ČSSD Dienstbiera otázkou demokratické povahy stran z ústavního hlediska. Skutečnost, že se ve sněmovně s utvářením většiny po volbách s komunisty příliš nepočítá, je podle něj jedou z hlavních příčin zkorumpovanosti politiky. Koalice jsou pak výsledkem mocenských handlů. Jako příklad uvedl takzvanou opoziční smlouvu ČSSD a ODS, která v roce 1998 umožnila tehdejšímu předsedovi ČSSD Miloši Zemanovi sestavit jednobarevnou vládu.

Dienstbier připomněl, že podle ústavy nesmí v Česku působit nedemokratická strana. "Musíme se rozhodnout, budeme-li považovat KSČM za demokratickou se vším všudy včetně možného koaličního potenciálu nebo za nedemokratickou," uvedl. Je-li KSČM nedemokratická, pak je povinností vlády podat návrh na její rozpuštění, protože jinak by vládní politici porušili ústavní slib. Tento ústavní problém je podle Dienstbiera nutné vyřešit.

Sociální stát jako nejefektivnější uspořádání společnosti

Prezidentský kandidát také obhajoval sociální stát, který je pro něj výsledkem evropského civilizačního vývoje posledních zhruba 150ti let. Považuje ho za nejefektivnější uspořádání společnosti protože nabízí každému šanci na svobodné a důstojné podmínky.

Dienstbier je přesvědčen, že sociální stát nelze udržet bez pokračující integrace EU. Fiskální pakt EU, ke kterému se ČR nepřipojila, by podle něj byl "nepochybně stravitelnější, kdyby kromě fiskálních pravidel obsahoval i kroky ke společné hospodářské politice, podporu vytváření pracovních míst, harmonizaci daní, alespoň sjednocení daňového základu u daně z příjmu a její minimální sazbu". Pokračování integrace v těchto oblastech je užitečné pro dobré fungování EU a tím i pro udržení sociálního státu včetně financování sociálních služeb, které jej vytvářejí, dodal.

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…