Dienstbier znovu řádil před kamerou: Babišovi i jeho ženě hrozí až deset let vězení!

04.05.2018 17:40

Senátor Jiří Dienstbier se před televizními kamerami zase jednou rozjel. V rozhovoru pro server Seznam zprávy.cz Poukázal na to, že trestně stíhanému premiérovi v demisi stále hrozí až deset let v kriminále. A vězení hrozí nejen jemu, ale také premiérově ženě a dalším členům jeho rodiny. To je něco, co Česká republika dosud nezažila a ČSSD by si proto měla od Babiše držet odstup. Předseda vlády už stejně vládní většinu má spolu s komunisty a s SPD Tomia Okamury, takže ČSSD vlastně vůbec nepotřebuje.

Dienstbier znovu řádil před kamerou: Babišovi i jeho ženě hrozí až deset let vězení!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Senátor Jiří Dienstbier se v rozhovoru pro server Seznam zprávy.cz vyjádřil k možnému vstupu sociálních demokratů do druhé koalice s Andrejem Babišem. Hned na úvod připomněl, že sjezd ČSSD považuje trestní stíhání předsedy vlády za zásadní problém. Andrej Babiš stále je stíhaným premiérem, takže zásadní problém nadále leží na stole.

„Je třeba si uvědomit, že jestliže možnému premiérovi, a nejen jemu, ale i jeho ženě, bratrovi a dvěma dětem hrozí až deset let odnětí svobody za závažný zločin dotačního podvodu, tak to není banalita,“ zdůraznil senátor. „A takovýto premiér se může podílet např. na jmenování nového ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů, ... ale stejně tak se mluví o tom, že by ve funkcích mohli skončit např. policejní prezident nebo nejvyšší státní zástupce,“ pokračoval Dienstbier s poukazem na spekulaci o přesunu nejvyššího státního zástupce na post evropského žalobce nebo na úvahy o přesunu policejního prezidenta Tomáše Tuhého do diplomatických služeb. Trestně stíhaný premiér by poté následnými nominacemi mohl teoreticky ovlivnit i svou vlastní kauzu,což je podle senátora nepřijatelné.

Babiš sice tvrdí, že je kauza Čapí hnízdo uměle vytvořená a je proti němu použita jako politická zbraň, jenže státní zástupce se vyjadřoval ke stížnosti Babiše jako obviněného a jeho trestní stíhání nezastavil, což svědčí o tom, že je důvodné. Podle Dienstbiera nemůže šéf hnutí ANO tvrdit, že se proti němu spikla policie i státní zástupci. Zvláště ne v situaci, kdy státní zástupci formálně spadají pod resort spravedlnosti. Tento resort přes 4 roky řídí právě nominanti hnutí ANO.

„Koaliční smlouva neobsahuje pojistky vůbec pro nic. Že vlastně ty pojistky jsou nevymahatelné, protože jsou neformulovatelné. V Poslanecké sněmovně je faktická většina. Důležité věci hnutí ANO prohlasovává s komunisty a s SPD a já nevidím tu pojistku, která by tomu měla do budoucna bránit,“ varoval. Má prý navíc osobní zkušenost s tím, že to, co Babiš svým politickým partnerům slibuje, nakonec nemusí platit. „Já prostě nevěřím Andreji Babišovi, že u něj platí podaná ruka, ale ani podepsaná koaliční smlouva,“ pálil Dienstbier dál do šéfa hnutí ANO.

Prostě a krátce, Dienstbier dal jasně najevo, že je proti vstupu ČSSD do koalice s Andrejem Babišem. Slabým místem vyjednávání této koalice je podle senátora také účast jeho stranického kolegy Michala Haška na vyjednáváních. Hašek se podle Dienstbiera v minulosti zdiskreditoval natolik, že jeho angažmá v jednáních člen horní komory nepovažuje za vhodné. Kdyby Babiš netrval na tom, že musí být za každou cenu předsedou vlády, tak jsme prý už dávno mohli mít většinovou vládu s důvěrou Poslanecké sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…