Díky za byznys, napsali šéfovi státní firmy. A na švýcarský účet mu přitekly miliony dolarů

11.03.2014 22:18

Bývalý důstojník tajné služby a někdejší vlivný vysoký státní úředník Tomáš Kadlec má tuto středu stanout před soudem. Důvodem jsou podezřelé obchodní transakce, které strategická státní společnost Čepro, obchodující s pohonnými hmotami, prováděla v době Kadlecova vedení.

Díky za byznys, napsali šéfovi státní firmy. A na švýcarský účet mu přitekly miliony dolarů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nafta, ilustrační foto.

21. listopadu roku 2003 tehdejšímu generálnímu řediteli státní společnosti Čepro Tomáši Kadlecovi přibyl na jeho švýcarský bankovní účet milion dolarů a čtvrt milionu euro. A to s poznámkou „Thank you for business“, píše zpravodajský server iHNed.cz.

Přes několik let trvající podezření, že peníze měly být odměnou pro Tomáše Kadlece za zprostředkování některého z již žalovaných obchodů, nezvratné důkazy chybí. „Byly to jeho soukromé peníze, které mají jasně doložitelný původ. Ale nezveřejňujeme ho. To jsou majetkové poměry klienta,“ tvrdí o původu peněz Kadlecův advokát Radek Ondruš.

Policisté případ vyšetřují již od roku 2006. Podstatou nevýhodných přeprodejů pohonných hmot, na nichž měl Tomáš Kadlec vydělávat, byl laciný prodej paliv Čeprem a jejich následný drahý zpětný nákup. Spolu s Kadlecem čelí obvinění i jeho tehdejší obchodní ředitel Alexandr Houška.

Podezřelé peníze Kadlec obdržel v době, kdy se stal z vůle sociálně demokratické vlády ředitelem státní společnosti Čepro. Odesílatelem byla lichtenštejnská společnost Shira Anstalt, píše server.

Důkazy chybí. Ale jsou příjmy bez vady?

„Je obvyklé, aby člověk, pracující od vysoké školy ve veřejném sektoru, mohl mít legální důvod pro zřízení účtu v zemi, která byla proslulá obchodním tajemstvím?“ ptá se významně státní zástupce Radim Daňhel. Pochybuje i advokát Jakub Štilec, hájící zájmy Čepra: „Obhajoba se snaží soud přesvědčit, že jednání obou obžalovaných představovalo běžné obchodní transakce v zájmu společnosti Čepro. Jenže informace o převodech peněz na soukromý zahraniční účet pana Kadlece ten příběh posouvá do zcela jiné roviny.“

Někdejší ředitele Kadlece a Houšku čeká zítra odvolací stání. Vloni byli nepravomocně odsouzeni. Podstatou sporu tvoří podle serveru obchody se společností Czech Energospace. Tu zřejmě účelově založil bývalý zaměstnanec Čepra. Čepro zmíněné společnosti poskytlo zálohu milion dolarů na dodávku benzinu a nafty. „Jiné neznámé firmy takové zálohy nedostávaly,“ tvrdí státní zástupce Daňhel.

Podle rozsudku soudkyně Králové je část obchodů již promlčená, jiné ani nebyly trestné. Podle jejího názoru byli Kadlec s Houškou „jen šéfové“ s povinností nastavit kontroly tak, aby k nevýhodným obchodům nedocházelo. Což udělali, píše server. Odpovědnost za jednotlivé obchody má tedy podle soudkyně představenstvo a dozorčí rada.

reklama

autor: jma

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…