Diplomat: Chceme být vzorní, žádní kverulanti. Jenže kdo dosáhne svého?

21.10.2023 19:30 | Monitoring

Diplomat Ondřej Kašina se domnívá, že vzniká multipolární svět. „Čím dříve si to přiznáme, tím lépe,“ poznamenal v rozhovoru pro RadioUniversum.cz, kde mimo jiné hovořil i o tom, že Západu začíná ujíždět vlak. A že zahraniční politiku nelze stavět na tom, co bylo.

Diplomat: Chceme být vzorní, žádní kverulanti. Jenže kdo dosáhne svého?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedací sál Evropského parlamentu

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31698 lidí
Úvodní otázka patřila Západu a tomu, že jsme se rozplynuli v lidských právech ad absurdum. Podle moderátorky jsme učinili z menšin jakéhokoliv směru ty, kteří mohou diktovat, proto jsme se rozhodli jít pravděpodobně příkladem v dekarbonizaci a v dalších greendealových aktivitách, i kdyby to mělo lidi v Evropě zcela ožebračit. Jak Kašina vnímá reakce diplomatů, se kterými se stýká?

„Já to rozdělím na reakce našich diplomatů, a zahraničních. Pokud se týká našich diplomatů, tak uvnitř ministerstva je nejenom velká skupina velice schopných, slušných a moudrých lidí, výborných profesionálů. Část z nich sice mlčí, ale vnímá určité excesy, jako je dekarbonizace za každou cenu“ nebo některé genderové iluze. Vnímají to zdravě skeptickým způsobem. Takže v tomto smyslu si myslím, že naše ministerstvo není ztracená varta a že tam je hodně nejen výborných profesionálů, ale i lidí, kteří, i když to zatím neříkají nahlas, jsou schopni myslet nezávisle,“ poznamenal.

Mimo jiné hovořil o svém životě v Brazílii, kdy vnímá, jak rozdílná je brazilská realita v porovnání s tím, co my si myslíme o nich. „Tam skutečně mají zdroje, mají levnou energii. Samozřejmě, jsou tam problémy sociální, to nebudeme zakrývat, tamní společnost historicky má tyto nůžky otevřenější, než je máme my. To je samozřejmé. Ale pokud jde o možnosti rozvoje, tak s jejich surovinami, s jejich dostupností energie, i s jejich vědeckým rozvojem, má tato země obrovské možnosti. Zmíním poměrně banální věc: Obyčejným lidem docela dělají starosti pohonné hmoty. Ale velká většina, naprostá většina brazilských osobních automobilů už má motory typu FLEX, takže je úplně jedno, jestli tam v pondělí nalijete benzín, nebo to v pátek doplníte etanolem. Můžete to míchat, jak chcete, nebo používat jenom benzín, nebo jenom etanol. A etanolu si oni vyrobí z cukrové třtiny kdykoliv, kolik potřebují. Takže nikdy nebudou mít žádný problém tohoto druhu s pohonnými hmotami,“ vyhodnotil. 

Hovořil také o tom, že zatímco my na Západě hlídáme politickou korektnost a zabýváme se woke culture a cancel culture, jinde lidé makají, vyvíjejí a stavějí. 

„Strážci paradigmatu profitují z toho, že jsou strážci paradigmatu, a neradi přiznávají, že nové podmínky toto paradigma prolomily. A kromě toho, lidská bytost, jak vím díky mému přátelství s panem doktorem Koukolíkem – lidská bytost ráda racionalizuje, ráda vytěsňuje skutečnost ve prospěch nějaké laskavější lži nebo laskavější iluze, takže to je asi také člověku trochu dáno, a procitnutí obvykle způsobí až nějaký, bohužel, až nějaký větší náraz, nějaká větší krize,“ připomněl dále Kašina.

„Jak moc vlak ujel, to se těžko měří, ale v podstatě se všechno dá vždycky nějak dohnat. Otázka je, kdy se začne, protože čas taky pracuje proti těmto odborníkům, protože řada lidí, jako já, postupně stárne a odchází, a noví, mladí, jsou třeba talentovaní, ale ještě nemají tolik zkušeností, a třeba ani jazykového vybavení. Takže čím dřív si přiznáme, že multilaterální, multipolární svět vznikl, a že se s ním musíme nějakým způsobem vyrovnat, tím lépe. Ale to vůbec neznamená, že musíme nějakým patetickým způsobem opouštět naše spojenectví s euroatlantickou vazbou, s Evropskou unií. To není v antagonistickém vztahu. Já bych to přirovnal k Portugalcům, kteří byli jakýmisi veleknězi Lisabonské dohody, přímo papežštější než papež. Hlavní dohoda se podepisovala v Lisabonu, ale zase, když jde o to, jak fungují třeba restaurace nebo některé věci, tak Portugalci tak úplně ortodoxní v poslouchání směrnic Evropské unie nejsou. Takže mám někdy dojem, že na Evropskou unií se to hodně svádí, a někdy je to ve skutečnosti spíš o vlastní odvaze si ten malý prostor vydobýt a využít ho,“ sdělil. 

Podle Kašiny také není Česko nejobratnější v tom, abychom naše lidi dostávali do funkcí v Evropské unii, abychom mohli něco ovlivnit. „Mám dojem, že někdy chceme být hodně vzorní žáci, že chceme být nejvzornější žáci, kteří nekverulují. Ale ono už to tak na světě je, že ti, co kverulují, si nakonec něco vykverulují, a ti, co chtějí být nejvzornější, tak…“ poznamenal Kašina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…