Disident z Hongkongu se dovolával Havla. S Patočkou by je prý určitě podpořili

29.10.2014 20:21

Prodemokratičtí studenti v Hongkongu spustili tzv. „Deštníkovou revoluci“, když odmítli politický diktát z Číny. Volají po konání svobodných voleb, na které je bývalá britská kolonie zvyklá. A jak dlouho mohou ještě jejich protesty trvat, když se již řadě spoluobčanů nelíbí? O tom ve středečním Interview ČT24 hovořil Joseph Čcheng, lidskoprávní aktivista, profesor na univerzitě v Hongkongu. Došlo i na Zemanovu návštěvu v Číně.

Disident z Hongkongu se dovolával Havla. S Patočkou by je prý určitě podpořili
Foto: Radim Panenka
Popisek: Česká a čínská státní vlajka

Mladí lidé bývají idealističtí, a proto i v Hongkongu stojí v čele protestů. Rodiče je někdy podporují, ale jindy se také bojí o jejich osud. Aby ty protesty nepoznamenaly jejich život. Celý protest má ale jeden „háček“. „Bojím se, že ani samo prodemokratické hnutí neočekává, že by se mohlo v Číně něco změnit. Nikdo neočekává, že se Čína vzdá Hongkongu a všichni počítají s tím, že toto bude dlouhý proces."

Pod čínskou nadvládou životní úroveň v Hongkongu klesá

Čcheng ve studiu zmínil také jméno prvního českého prezidenta Václava Havla a filozofa Jana Patočky. Obě osobnosti i jejich myšlenky jsou prý v Hongkongu známé. A v lecčems inspirující. Hlavním motorem protestů byly legislativní změny, které omezily svobodu voleb v Hongkongu. „My očekáváme, že legislativa musí být připravena do poloviny příštího roku, aby mohl být stávající systém změněn pro volby v roce 2017,“ podotkl host.

Skutečnou svobodu volby má prý v provincii jen asi 300 tisíc lidí, kteří jsou silně spjati s Čínou. A to i obchodně spjati. Přitom i pod nadvládou komunistické strany se ve městě neustále více rozevírají sociální nůžky. Lidé prý věří, že tyto i další problémy pomůže vyřešit jen demokraticky zvolená vláda. Provincie podléhá čínské vládě již 17 let. „Reálná životní úroveň lidí klesla v posledních 17 letech,“ poznamenává Čcheng. „Hospodářství Hongkongu přitom roste a lidé příliš nechápou, proč jim klesají příjmy.“

Havel by nás podpořil. A Češi?

V závěru pořadu se profesor vyjádřil i k návštěvě prezidenta Zemana v Číně. „Každá země samozřejmě musí přemýšlet o svých státních zájmech, ale mě by zajímalo, co by na to řekl Václav Havel,“ zaznělo ve studiu. „Já především doufám, že by čeští lidé podpořili naše hnutí tak, jak by ho podpořil asi i Václav Havel. Věřím, že Češi by souhlasili i s profesorem Patočkou,“ poznamenal host s tím, že občané České republiky přece také mají osobní zkušenost s nesvobodným režimem. My nic nemáme proti tomu, když Česká republika udržuje kontakty s Čínou, ale Češi by neměli zapomínat na své hodnoty,“ uzavřel své vystoupení Čcheng.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …