Diskusi o budoucnosti mladých Afričanů převálcovalo na summitu téma migrace

06.12.2017 7:24

Jak udržet budoucnost mladých Afričanů. O tom diskutovalo více než padesát lídrů afrických států a zástupců evropské osmadvacítky v hlavním městě Pobřeží slonoviny Abidjanu, kde byl hostem právě Summit EU-Afrika. Šéf Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) Martin Rozumek shrnul celé jednání o budoucnosti mladých v Africe svýma očima.

Diskusi o budoucnosti mladých Afričanů převálcovalo na summitu téma migrace
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek

Podle Martina Rozumka by téma investic do udržitelné budoucnosti nejen mladých v Africe mělo být ústředním bodem politik velké většiny zemí světa. „Tempo ničení planety je příliš vysoké, měli bychom to brát velmi vážně. Je třeba investovat do udržitelnosti životního prostředí, do obnovitelných forem výroby energie, do omezení spotřeby, do cirkulární ekonomiky, do šetrného hospodaření s půdou a vodou,“ míní ve svém komentáři v Deníkureferendum.cz Rozumek.

I přestože hlavní téma mělo být o udržitelné budoucnosti mladých Afričanů, točila se však diskuse především kolem migrace.

„Nedávno zveřejněné video CNN o prodeji lidí neboli migrantů do otroctví v Libyi vzbudilo ohromnou pozornost v mnoha zemích světa, v řadě států se konaly demonstrace a situace migrantů a uprchlíků v Libyi se stala také podstatným tématem summitu,“ upřesnil Rozumek.

Představitelé zemí EU a Africké unie se prý také dohodli na vzniku společného migračního task force, jenž by měl společně chránit životy migrantů a uprchlíků, zrychlit asistované dobrovolné návraty a zrychlit legální přesídlování uprchlíků, kteří jsou v ohrožení života.

Dalším bodem, který upozaďoval hlavní téma, byla mobilita Afričanů. Možnost legální migrace afrických studentů, pracovníků a vědců do Evropy. „Mobilitu v migračních partnerstvích slibují evropští představitelé Afričanům již celá léta, ale žádné konkrétní programy lidem nenabízejí. V Abidjanu se podařilo dohodnout jen zpřístupnění programu Erasmus i pro Afričany,“ řekl.

Původní zdroj ZDE.

K udržitelné budoucnosti je tak podle Rozumka největším počinem summitu schválení takzvaného plánu externích investic, který by měl navíc ke čtyřem miliardám eur z rozpočtu EU vést v ideálním případě k dalším soukromým investicím v celkové výši až čtyřicet miliard eur do roku 2020.

„Tento plán byl prezentován jako hlavní prostředek ke vzniku pracovních míst pro mladé Afričany. Pravděpodobně ale tyto investice budou možná sloužit primárně evropským firmám. Zmíněny jsou však i půjčky malým a středním podnikatelům v Africe, zejména ženám, které podnikají a mají ztížený přístup k úvěrům od bank,“ upřesnil.

Rozumek vyjádřil obavu, že tato nefér evropská hra na rozvojovou pomoc, jež má za cíl zastavení migrace, bude pokračovat dál. „Migrační a stabilizační programy se budou míjet účinkem do té doby, dokud se nepodaří změnit nerovné obchodní podmínky a zastavit exploataci surovinového bohatství a přírodního potenciálu Afriky,“ dodal Martin Rozumek s tím, že je smutné, že zástupci mládežnické organizace na summitu o mladých nedostali ani příležitost na shromáždění vystoupit, i přestože vážili dalekou cestu.

„Seděli v sále žmoulajíce své příspěvky v ruce, ale slíbené dvě minuty pro vybrané organizace jim nakonec nebyly dopřány,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…