Dítě manželkou. Muslimové v Německu vyhráli důležitý soud

08.03.2019 15:56

Analytik Soeren Kern z think-tanku Gatestone Institute kroutí hlavou nad tím, co se děje v Německu. Tamní soud rozhodl, že zákaz manželství s dětmi by mohl být v rozporu s Ústavou spolkové republiky. Kern má za to, že se tímto krokem otevírá prostor pro rozšiřování islámského práva šaría v Německu.

Dítě manželkou. Muslimové v Německu vyhráli důležitý soud
Foto: Vít Hassan
Popisek: V berlínské mešitě

Soeren Kern již na konci minulého roku nešetřil kritickými slovy na adresu německých soudů. Podle jeho názoru německé sudy otevírají prostor pro rozšiřování islámského práva šaría v Německu. Pro české čtenáře byl tento text přeložen před pár dny.

Nejvyšší občanský a trestní soud v Německu, Spolkový soudní dvůr, dospěl k závěru, že zákon, kterým se v Německu zakazují dětské sňatky, může být v rozporu s německou ústavou. Reagoval tak na případ čtrnáctileté dívky, která se v Sýrii vdala za dospělého muže - svého bratrance - a v roce 2015 se spolu vydali do Německa. Zdejší úřady je však od sebe oddělily, protože podle dosavadních německých zákonů nebylo možné uzavřít se čtrnáctiletou dívkou manželství, takže z pohledu Německa svazek není platný. Manželé však rozpoutali soudní bitvu a jak se zdá, nakonec částečně uspěli.

Anketa

Vítáte návrat Ivana Langera na scénu, byť jen regionální?

3%
94%
hlasovalo: 11245 lidí

U řady lidí v Německu to vyvolalo velkou nevoli. „Ospravedlňování náboženskými nebo kulturními rozdíly zakrývá jednoduchý fakt, že starší zvrácení muži zneužívají mladé dívky," řekl šéf Německé policejní unie Rainer Wendt.

Monika Michell ze skupiny bojující za ženská práva Terre des Femmes, která bojuje proti dětským sňatkům, dodala: „Manžel nemůže být zákonným zástupcem dětské nevěsty, protože s ní sdílí lože, což je jasný střet zájmů“.

Připomeňme, že v polovině roku 2017 přijali němečtí poslanci zákon, podle kterého je nelegální uzavírat sňatky s dětmi. Jenže právě tento zákon může být v rozporu s ústavou. V německé ústavě je totiž zakotvena i ochrana manželství a rodiny či právo na svobodný rozvoj osobnosti. Nejsilnějším argumentem na obranu syrského páru je však nepřípustnost retroaktivity zákonů, to jest pravidlo, že zákon přijatý v půlce roku 2017 nelze uplatňovat na sňatek uzavřený v roce 2015.

Jeden z autorů zákona, poslanec Winfried Bausback, považuje verdikt soudu za absolutně nesprávný. „Německo nemůže být na jedné straně na mezinárodní scéně PROTI dětským sňatkům a na druhé straně v naší vlastní zemi být PRO takové sňatky. V tomto případě nemůžeme dělat v zájmu dítěte kompromisy. Jedná se o ochranu dětí a nezletilých, která je zakotvena v Ústavě!“ zdůraznil.

Analytik Soeren Kern dále tvrdí, že německé soudy se se stále častěji přiklánějí na stranu migrantů a uprchlíků, takže naši západní sousedé jsou údajně nuceni vyrovnávat se s průniky islámského práva šaría do německého právního systému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…