Diváci, může vás to rozrušit, stojí na obrazovce. A následuje toto video z maďarsko-srbské hranice

17.09.2015 10:35

Maďarsko-srbská hranice se v posledních hodinách proměnila v bitevní pole. Světová média jsou na místě a referují o údajně nelítostném zásahu maďarských pořádkových sil proti stále agresivnějším uprchlíkům. Záběry na videu zobrazujícím střet na hraničním přechodu Horgoš skutečně působí jako válka. Video je dokonce opatřeno varováním, že obsahuje drastické záběry.

Diváci, může vás to rozrušit, stojí na obrazovce. A následuje toto video z maďarsko-srbské hranice
Foto: Radim Panenka
Popisek: Srbská venice Horgoš a skupina syrských uprchlíků míří k hranici s Maďarskem

Internetem nyní koluje krátké video z hraničního přechodu u maďarského města Horgoš. Na jedné straně stojí po zuby ozbrojení maďarští vojáci a policisté, na straně druhé zoufalí uprchlíci dožadující se vstupu do země. Maďarsko však „zavřelo vrátka“ a nezdá se, že by se je i přes apely mezinárodního společenství chystalo v nejbližší době otevřít. Podle aktuálních údajů do země letos proniklo přibližně 170 000 uprchlíků, což spolehlivě překonává všechny novodobé statistiky týkající se přílivu přistěhovalců do země. Na hranicích se Srbskem již stojí plot a vše nasvědčuje tomu, že podobná zábrana vznikne i na hranicích s Rumunskem.

Maďaři si počínají z celé Evropské unie nejodhodlaněji a sklízí za to každodenní kritiku směřující ze všech stran. Proti údajně brutálnímu zásahu proti uprchlíkům nejenom v Horgoši se postavila např. německá ministryně obrany, ale také srbský ministr zahraničí. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun se dokonce nechal slyšet, že je drsným přístupem Maďarů vůči uprchlíkům naprosto šokován. Samotní Maďaři však stojí za vládou i premiérem Viktorem Orbánem. Pokud jsou sociální sítě a internet reálným obrazem skutečnosti, potom má Maďarsko mnoho zastánců i v České republice a vůbec celé východní Evropě.

Celé video z maďarsko-srbské hranice je ZDE

Výše zmíněné video z Horgoše skutečně připomíná vojenský střet se vším všudy. Ze strany uprchlíků létají na zasahující těžkooděnce kameny a vůbec vše, co mají po ruce. Všemu přihlíží všudypřítomní fotografové světových tiskových agentur. Všude jsou vidět odpadky a nepořádek. Atmosféru dokresluje často nelidský křik a nářek zraněných. Mezi dospělými se chaoticky proplétají malé děti, které nechápou, proč proti nim druhá strana používá slzný plyn a vodní děla. Zoufalí uprchlíci se utápí v emocích a někteří bohužel i v krvi. V jednom záběru je vidět starší muž, jehož hlava je celá od krve. Přesto má ještě dost sil na to, aby v náručí udržel malé dítě.

Uprchlíci se zoufale drží v houfu jako hejno divokých kachen, ale čas od času se ti nejodvážnější pustí proti zamřížované hranici. Pokaždé jejich marné úsilí skončí stejně. Dostanou plný zásah slzného plynu do obličeje a jsou z další akce na několik minut zcela vyřazeni. V lepším případě je pouze smete proud vodního děla. Někteří z uprchlíků vylézají na střechu přilehlé budovy a snaží se strefovat nenáviděné maďarské těžkooděnce z této pro ně výhodnější pozice. Srdcervoucí je také záběr na asi desetiletého chlapce, který byl patrně zasažen slzným plynem. Usedavě vzlyká a působí značně dezorientovaně. Nevypadá to, že by se poblíž nacházeli jeho rodiče, kteří by mu mohli pomoci. Stále brečí, lehá si na zem, ale nikdo si jej nevšímá. V těchto vypjatých chvílích se ze záběrů zdá, že si každý z uprchlíků jede „na vlastní triko“.

Vzápětí kolem tohoto místa prochází muž v náručí se zraněnou a rovněž plačící asi osmiletou dívkou. Míří k vozidlu záchranné služby a předává krvácející dívku do péče zdravotníků. Poté dochází k dalšímu „frontálnímu útoku“ směrem na opevněné maďarské hranice. Záběry nyní připomínají izraelsko-palestinský konflikt. Mladíci se rozebíhají a po jednom házejí směrem ke druhé straně barikády kameny. Poté opět ustupují dozadu, aby si našli novou munici. Část z nich si udělala jakousi improvizovanou vozovou hradbu z velké deky a postupují proti uzavřené bráně společně. Také jejich pokus končí neúspěchem. Kameny a odhodlání na slzný plyn a vodní děla prostě nestačí. Frustrace uprchlíků se stupňuje a je zřejmé, že nešlo zdaleka o jejich poslední zteč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…