Divadelní pedagog vystoupil proti Zemanovi: Náš ústav bude bojovat proti populistickým a extremistickým tlakům

30.01.2018 12:18

Vedoucí Katedry výchovné dramatiky na Divadelní fakultě Akademie múzických umění v Praze Radek Marušák se vyjádřil k prezidentské volbě. Plně respektuje fakt, že Miloš Zeman byl zvolen hlavou tohoto státu. Odmítl ovšem přistupovat na to, že prezident šíří ve společnosti strach, manipuluje s ní, zastává extremistické postoje a slušnost vydává za slabost.

Divadelní pedagog vystoupil proti Zemanovi: Náš ústav bude bojovat proti populistickým a extremistickým tlakům
Foto: Česká televize
Popisek: Debata kandidátů na prezidenta Miloše Zemana a Jiřího Drahoše v Rudolfinu v režii České televize

Prezident Miloš Zeman obhájil mandát prezidenta. Docent Radek Marušák to uznává. Odmítá však mezi své studenty šířit názory a postoje, které zastává tento prezident.

„Tento výsledek je pro mě zcela zjevným odrazem toho, jak se velká část společnosti dostává do područí manipulace, demagogie, xenofobie a extremistických postojů. Pravda a právo jsou devalvovány, slušnost prezentována jako slabost, lidé vážící si hodnot důležitých pro liberální demokracii a západoevropskou civilizaci dostávají dehonestující nálepky a jsou z určitých stran permanentně uráženi a znevažováni. Extremistické strany jsou přijímány jako možné, předseda jedné z nich dokonce stojí po boku prezidenta v okamžiku vyhlašování výsledků voleb,“ napsal Marušák v prohlášení dostupném na serveru katedry.

Celé prohlášení naleznete zde.

Jako akademik hodlá pan docent svým studentům zdůrazňovat, že je třeba společnost i nadále budovat na pilířích humanity, na lidských právech, na vládě zákona, i na vzájemné úctě a respektu. To jsou hodnoty s kořeny v anticko-židovsko-křesťanské tradici. K těmto tradicím se hlásí řada politiků, ale pan docent je chce brát opravdu vážně. Je toho názoru, že Zeman a mnozí jiní politici se od těchto hodnot ve skutečnosti odklonili.

„Co je však pro mě, jako člověka i pedagoga, alarmujícím zjištěním, že takovouto devalvaci hodnot sdílí polovina této společnosti. Je to velká výzva pro naši budoucí práci: věřit v sílu vzdělávání, umění a vzájemně se podpořit na cestě proměny směru, jímž se velká část této společnosti ubírá. Budu dělat vše pro to, aby se pedagogové, pracovníci, studenti i absolventi katedry výchovné dramatiky zasadili o uchovávání a vítězství těchto hodnot proti sílícím demagogickým, populistickým a extremistickým tlakům a tendencím. Ale zároveň vím, že oni tak budou činit sami, neboť jsem přesvědčen, že tato katedra se k těmto hodnotám hlásí po celou dobu své existence,“ ujistil akademik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…