Divoká „NDR“: Merkelová tam posílá uprchlíky, lidé se bouří. Zde to máte bez cenzury

24.08.2015 12:14

V Německu došlo o víkendu k násilným protestům proti uprchlíkům. Tentokrát v okolí uprchlického tábora ve městě Heidenau u Drážďan, tedy v bývalé NDR. Policie musela krotit vášně asi dvou set padesáti odpůrců přistěhovalecké politiky „otevřených dveří“. Zraněno bylo několik desítek lidí i zasahujících policistů.

Divoká „NDR“: Merkelová tam posílá uprchlíky, lidé se bouří. Zde to máte bez cenzury
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Německo v posledních měsících čelí největší migrační vlně v poválečné éře. Jenom za minulý měsíc požádalo v zemi o azyl 83 000 lidí a podle vlády lze do konce roku očekávat přibližně 800 000 žádostí o azyl. Většina uprchlíků přichází z válkou sužované Sýrie, dále také přicházejí Afghánci a lidé ze subsaharské Afriky. V šestnáctitisícovém Heidenau se střetli příznivci a kritici současné německé přistěhovalecké politiky, která je považována i mnoha nezávislými experty za jednu z nejvíce proimigrantskou v celé Evropě. Násilné protesty se konaly po celý víkend a k nejtvrdším střetům došlo podle médií v pátek, kdy bylo zraněno na třicet zasahujících policistů.

Celý text v angličtině je ZDE

Nejenom demonstranti z řad příznivců krajně „pravicové“ Národní demokratické strany po policistech házeli láhve. Ti proti nim použili slzný plyn. V sobotu a v neděli již protesty nebyly tak intenzivní a dnes je na místě podle aktuálních informací poměrně klid. Jak uvádějí německá i zahraniční média, demonstranti se pokusili prorazit policejní zátarasy a někteří z nich skandovali „My jsme národ“ či „My jsme lid“, což jsou slogany spojené s pádem berlínské zdi před pětadvaceti lety. Naproti tomu další stovky lidí zase vyjadřovaly uprchlíkům podporu a držely transparenty s nápisem „uprchlíci jsou vítáni“. Podle informací místní policie nebyli při násilných protestech zraněni žádní uprchlíci.

Německá vláda se podle některých odhadů může snažit uprchlíky alokovat do východní části Německa na území bývalé Německé demokratické republiky. Tam se nachází celá řada měst, která po sjednocení Německa zaznamenala masivní odliv obyvatel do bohatší západní části země. A paradoxně právě obyvatelé někdejší NDR jsou vůči imigrantům nejvíce nepřátelští.

VIDEO z násilných protestů

Násilné protesty následně odsoudila německá vláda ústy ministra vnitra Heiko Maase. „Nepřipustíme, aby byli v naší zemi terčem výhrůžek a násilí. Tyto tendence musíme potlačit s využitím všech zákonných prostředků. V žádném případě nebudeme tolerovat xenofobní nebo rasistické tendence.“ Ke svému kolegovi z vlády se přidal na Twitteru také ministr zahraničí Michael Roth. „Cizinci se musejí v naší zemi občas cítit nepříjemně, ale to samé platí vzhledem k událostem v Heidenau také pro nás, Němce. Stydím se za rasistické projevy u Drážďan.“ Páteční protesty byly původně podle zjištění Deutsche Welle poklidné, ale eskalovaly ve večerních hodinách.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Mluvčí německého Červeného kříže uvedl, že pracovníci organizace ošetřili asi deset zraněných lidí, z nichž většina byla policistů. V posledních měsících dochází k útokům na uprchlické tábory prakticky po celém Německu. Vláda se opakovaně vůči takovým projevům vymezuje. Minulou neděli německá kancléřka Angela Merkelová v rozhovoru pro ZDF poznamenala, že podobné násilnosti jsou „nehodné naší země“. Merkelová si nicméně trvá na tom, že i přes obrovský nárůst počtu žadatelů o azyl je země schopna jejich příchod zvládnout. V myšlení kancléřky došlo k poměrně zajímavému posunu. Zatímco před pěti lety tvrdila, že multikulturalismus selhal, před nedávnem konstatovala, že islám patří k Německu, a vyzývala Němce k větší toleranci.

Další VIDEO z násilných protestů


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…