Dle posudků pro Památník Lidice nelze vinit lidickou ženu z udání židovské ženy

02.07.2021 6:15

Lidickou ženu nelze kategoricky vinit z udání židovské podnájemnice Štěpánky Mikešové, kterou následně v roce 1942 zavraždili nacisti v Osvětimi. Vyplývá to z dnes zveřejněných posudků historiků pro Památník Lidice. Historik Vojtěch Kyncl, který údajné udání popsal předloni v reportáži České televize, s takovým závěrem nesouhlasí. Podle něj se posuzovatelé dopouštěli chyb. S Kynclovým názorem se ztotožnil pouze jeden posudek, památníku jich bylo po oslovení deseti institucí dodáno 13, uvedl ředitel památníku Eduard Stehlík. V reportáži hovořila i tehdejší ředitelka památníku Martina Lehmannová, někteří lidičtí pamětníci ji pak kvůli tomu kritizovali.

Dle posudků pro Památník Lidice nelze vinit lidickou ženu z udání židovské ženy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Památník Lidice

Památník kvůli posudkům oslovil historické ústavy, univerzity a muzejní a další instituce. „Při zpracování posudků postupovali jejich autoři naprosto individuálně. Někteří se zaměřili na detailní zkoumání pravosti předložených dokumentů, jiní zasazovali tragické lidické události do širšího dobového rámce," popsal obsah posudků Stehlík.

Například historik Jan Kalous z Muzea paměti XX. století ve svém posudku píše, že na základě dochovaných pramenů nelze jednoznačně označit Alžbětu Doležalovou z Lidic jako osobu, která udala svou podnájemnici Mikešovou. Podobné závěry přináší i velká většina ostatních posudků.

Naopak historik Aleš Binar z Univerzity obrany v Brně označil zkoumané prameny jako původní, nezfalšované. „Na jejich základě a na základě současného stavu poznání je Alžběta Doležalová tou osobou, která v červnu 1942 udala Štěpánku Mikešovou pro její židovský původ," doplnil.

Památník Lidice připomíná nacistické vyhlazení obce v červnu 1942. Záminkou se stala domnělá souvislost obce s atentátem na říšského protektora Reinharda Heydricha. Ze zhruba 500 obyvatel Lidic jich válku přežilo 160. Přímo v Lidicích nacisté 10. června zastřelili 173 mužů, 16. června v Praze-Kobylisích dalších 26 obyvatel Lidic. Pobyt v koncentračních táborech nepřežilo 53 lidických žen. V deportačním táboře bylo v plynovém autě udušeno 82 lidických dětí. Po osvobození se do Lidic postupně vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí. Osud Mikešové od loňska připomíná deska v hale lidického muzea.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…