Dlouhá páteční noc poslankyně STAN Urbanové. I s videem ze zákulisí

27.08.2022 7:38 | Ze sítí

Poprvé v historii česká Poslanecká sněmovna jednala v noci z pátku na sobotu. Odchod v pět ráno někteří poslanci vydýchávali ztěžka.

Dlouhá páteční noc poslankyně STAN Urbanové. I s videem ze zákulisí
Foto: Starostove-nezavisli.cz
Popisek: Barbora Urbanová

Anketa

Je finální podoba Síkelova úsporného tarifu dostatečná?

hlasovalo: 17662 lidí

Barbora Urbanová, někdejší asistentka Víta Rakušana, plní v Poslanecké sněmovně i roli svérázného zpravodaje o nočních jednáních sněmovny. Ty se v tomto volebním období k nelibosti koalice rozmohly.

„Obstrukce jsou hloupé divadlo, kde Babiš a Okamura parazitují na neštěstí lidí v tísni,“ napsal na twitter po deváté večerní v pátek 26. 8. předseda čtyřčlenného pirátského klubu Jakub Michálek. Babiš s Okamurou podle něj chtějí lidi připravit o 14 miliard, které jim na drahé energie připravila vláda, a dokonce prý chtějí zabránit tomu, aby Fialova vláda rozšířila NATO.

Před dvaadvacátou hodinou skončil přepis sněmovních stenoprotokolů, čtenář fajnšmekr se tak nočním proudem sněmovní rétoriky bude moct prokousávat až v pondělí po víkendu.

Spolehlivým zdrojem sněmovního dění, doplněným o osobité glosy, je obvykle poslankyně STAN Barbora Urbanová, která obětavě vysílala i nyní. Včetně příspěvků typu cesty na toaletu sněmovními chodbami.

Její zásluhou také víme, že krátce po desáté večerní si ministr Vlastimil Válek na mikrofon postěžoval, že kvůli výstupům opozice prošvihne sobotní křtiny svého prvního vnuka, ale už se s tím prý smířil.

Před půlnocí oglosoval sněmovní dění komentátor Jindřich Šídlo, kterého více než řečnický pult, kde právě hovořil Tomio Okamura, zaujalo dění vzadu na „umpiru“. „Jednání předsedá Karel Havlíček, který vypadá, že za chvílí usne, což ovšem nevadí, protože stejně za chvilku zase vstává“.

Poslanec KDU-ČSL Hayato Okamura ve sněmovní lavici zodpovědně strávil celou noc a čas si krátil psaním facebookových příspěvků podporujících senátní kandidáty SPOLU či pojednáním o EXPO 2025 v japonské Ósace.

Jeho kolegyně Urbanová přemítala, jestli je toto její úděl. Když přešla půlnoc, svěřila twitteru: „‘Děkuji a přeji vám hezké brzké sobotní ráno‘ je věta z kategorie ‘Ne, Báro, jednorožci neexistují‘.“

Po půlnoci stále hovořili poslanci SPD; někteří vládní zákonodárci se po sále procházeli, aby rozhýbali kolena. Jiní se vydali i do kuloárů.

„Na tohle potřebujem tu stojedničku, pak bude Finsko-Švédsko.“ „Oni hrajou hokej?” debatovalo se vážně.

Poslankyně Urbanová obohatila noční vysílání ze sněmovny natáčením své cesty na toaletu po druhé hodině ranní. Mezitím jí z projevů opozice zaujala jen jednotlivá slova, třeba „pastýřský list“ nebo „zuby bezdomovců“, což prokládala zvoláními, že toto není normální.

„Tomio Okamura teď útočí na ministra Válka, že on i jeho rodina i známí mají protekční péči v nemocnici. Arogance, lži, nic než útoky na lidi, kteří na rozdíl od něj pomáhaj = král nenávisti Tokio Oklahoma,“ zapsala po návratu do sálu.

Po třiceti minutách projevu Okamura avizoval, že nebude obtěžovat čísly a část projevu přeskočí, což někdejší asistentku Víta Rakušana a dnes místopředsedkyni zahraničního výboru sněmovny dorazilo.

„Tomio prý nespal ani minutu. Informace, kterou v sobotu ve 2:58 ráno chcete mít,“ pokračovala v komentovaném stenozáznamu opozičního předáka.

V půl čtvrté byla ukončena rozprava a po půlhodinové přestávce na shromáždění hlasujících vládní koalice přehlasovala prezidentské veto o pojistném.

„Domů nejdeme,“ uklidnila sledující Urbanová. Za největší událost páteční noci totiž bylo v řadách koalice považováno schválení přistoupení Švédska a Finska k NATO.

„Finsko a Švédsko by v NATO měly být. Co si v těch zemích budou myslet o čase, kdy jsme to schvalovali,“ děsila se poslankyně STAN.

K zápisu české sněmovny do historie NATO došlo ve 4.20 ráno a premiér, ministr Lipavský i řada poslanců o tom obratem nadšeně zpravili sociální sítě.

„Všem, kteří dočetl až sem, sledují, sledovali či budou sledovat: DĚKUJU!,“ rozloučila se poslankyně v pět ráno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky pátrání po její minulosti seznám…