Dlouhodobě nemocní zaměstnanci asi budou brát vyšší nemocenskou

20.04.2017 17:46

Zaměstnanci v delší pracovní neschopnosti zřejmě budou brát vyšší nemocenskou. Sněmovna by měla úpravu podle dnešního doporučení sociálního výboru schválit v rámci vládní novely o pojistném na sociální zabezpečení, jež má podnikatelům zjednodušit administrativu spojenou s placením odvodů. Plénum by mohlo hlasovat o podobě předlohy příští týden.

Dlouhodobě nemocní zaměstnanci asi budou brát vyšší nemocenskou
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: grip - ilustrační foto.

Zatímco nyní dostávají zaměstnanci od 15. dne nemoci 60 procent příslušného vyměřovacího základu, nově by od 31. dne nemoci měla dávka vzrůst o šest procentních bodů a od 61. dne na 72 procent. Novinka by podle pokladů autora návrhu Jaroslava Zavadila (za ČSSD) zvýšila příští rok výdaje na nemocenské o 2,4 miliardy korun, v následujících dvou letech by to bylo 2,5 a 2,7 miliardy korun.

Zaměstnanec nyní v prvních třech dnech nemoci nedostává nic, pak do 14. dne dostává náhradu mzdy od zaměstnavatele.

Sněmovna by měla podle stanoviska výboru schválit také zavedení elektronické neschopenky, přičemž by podle úpravy Jiřího Běhounka (za ČSSD) zůstala i možnost jejich papírové podoby. Vznikl by rovněž registr ošetřujících lékařů, který by spravovalo ministerstvo práce.

Cílem vládní novely je zjednodušit administrativu živnostníkům. Navrhované změny v ní vycházejí ze zkušeností České správy sociálního zabezpečení. Například zálohy by měly být splatné v měsíci, na který se platí. Nově by měl být stanoven měsíční vyměřovací základ pro výši záloh na pojistné na důchodové pojištění.

V nemocenském pojištění mají podle vládního záměru dostat oprávnění potvrzovat na žádosti o peněžitou pomoc v mateřství očekávaný den porodu nejen ošetřující lékaři, ale i porodní asistentky. Sněmovna tuto pasáž ale na doporučení výboru pravděpodobně vypustí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…